Omzet Nederlandse markt voor 3D-printing stijgt van 100 naar 120 miljoen euro in 2017

10.03.2017 | Branchenieuws | 601 keer bekeken
Omzet Nederlandse markt voor 3D-printing stijgt van 100 naar 120 miljoen euro in 2017

Uit een rapport van ABN AMRO en Berenschot blijkt dat de Nederlandse markt voor 3D-printen in 2016 goed was voor zo'n 100 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de omzet in 2017 verder zal groeien naar 120 miljoen euro. Ook de internationale markt voor 3D-printen groeit nog steeds hard. In 2015 bedroeg volgens Wohlers Associates de wereldwijde omzet in de 3D-printing markt 4,9 miljard euro: een stijging van 25,9 procent ten opzichte van 2014. 

De stijging is te verklaren omdat steeds meer eindproducten worden geprint en vooral metaalprinters produceren op industriële schaal meer voor de lucht- en ruimtevaart, medische markten, machinebouwers en maakindustrie.

De Nederlandse fabrikanten doen het vooral goed op het gebied van van desktop printers. Ultimaker is wereldwijd één van de marktleiders, maar andere fabrikanten, zoals Builder 3D, Felix, Leapfrog, Nectar, Opiliones, Atum3D en dddrop, zorgen voor een brede variatie. ABN AMRO en Berenschot verwachten dat de Nederlandse markt voor desktop printers zal groeien naar 3 miljoen euro in 2017.

Nederland behoort tot de kopgroep
Onno Ponfoort, Practice Leader 3D Printing bij Berenschot, zegt dat Nederland in de kopgroep zit op het gebied van 3D-printing. "Maar om voorop te blijven lopen moet wel stevig worden geïnvesteerd, bijvoorbeeld in onderwijs. Ook is er nog ruimte voor grotere, industrie-specifieke dienstverleners op het gebied van 3D-printing.” Het van origine Nederlandse Shapeways is de grootste online marktplaats voor 3D geprinte producten. 3D Hubs, dat ook uit Nederland komt, bereikt op dit moment een miljard mensen bij het vinden van een lokale 3D-printer voor het produceren van een eigen design. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren