Onderzoek: “25 procent van opgehaald plastic wordt nog verbrand”

01.04.2016 | Branchenieuws | 1097 keer bekeken
Onderzoek: “25 procent van opgehaald plastic wordt nog verbrand”

NOS beweerde onlangs dat 25 procent van het plastic dat gemeentes ophalen voor recycling, alsnog in de verbrandingsoven beland. Dit zou het scheiden van afval tamelijk nutteloos maken. NOS baseerde deze conclusie onder meer op een publicatie van de website Plastic Heroes. NRC Next onderzocht of de bewering van NOS daadwerkelijk klopte.

Inzamelen
Bijna 70 procent van het plastic afval uit Nederland wordt ingezameld door afvalmanagementbedrijf SUEZ. De rest gaat naar onze Oosterburen. Van het plastic dat door SUEZ in 2014 werd ingezameld belandde 25 procent daadwerkelijk in de hoogovens en daar had de NOS het bij het rechtte einde. Dat percentage is inmiddels gedaald naar 10 procent doordat het rendement op het sorteren is verbeterd. De gegevens van NOS zijn zodoende achterhaald; het percentage van het plastic dat wordt verbrand is inmiddels gedaald.

KIDV
Een rapport van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) wilde in een eerder stadium al meer inzicht geven in het afvalverwerkingsproces. Zij schreven in een rapport dat een rendement van 90 procent geen science fiction meer is en dat de technieken zijn verbeterd. Hooguit tien procent van het plastic wordt nog verbrand.

Belang gemeente
Gemeente zien het liefst dat er zo min mogelijk plastic wordt verbrand aangezien dit veel geld kost. Dit komt voornamelijk omdat zij oog houden op hun eigen portemonnee en betaald krijgen van het Afvalfonds Verpakkingen voor het recyclen van plastic. Het fonds verdeeld jaarlijks 120 miljoen euro. Dat geld is afkomstig van bedrijven die moeten bijdragen aan het verwerken van de verpakkingen die zij maken. Het hogere percentage van plastic dat daadwerkelijk gerecycled wordt, is dus gunstig voor de gemeenten. 

De conclusie van NRC Next was dan ook dat de bewering als grotendeels onwaar kon worden gesteld.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren