Onderzoek: 3D printen in opmars in de verpakkingsbranche

12.06.2015 | Branchenieuws | 2176 keer bekeken

3D printen is bezig met een grote opmars binnen de verpakkingsbranche, zo blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse website Packaging Digest. De technologie lijkt veelbelovend voor veel bedrijven, maar zorgen aan de andere kant voor vragen en onzekerheid bij anderen.

In totaal geeft ruim een derde van de ondervraagden uit de verpakkingsbranche aan al gebruik te maken van technologie, die voor de verpakkingssector vooral interessant is voor het maken van prototypes. Daarvan maakt 45 procent van de gebruikers de prototypes zelf, in plaats van het uit te besteden aan een extern bureau.

De technologie is in opkomst: 64 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze de technologie willen gaan gebruiken in het komende jaar. Dit is exact hetzelfde percentage dat nu nog aangeeft geen gebruik te maken van het printen met een 3D printer. Zou de techniek dan over een aantal jaar niet meer weg te denken zijn?

Adviezen
Ook werd in het onderzoek gekeken naar adviezen die gebruikers elkaar geven. Hier kwam onder andere transparant plastic goed uit de verf; op die manier komt het design en de contouren van het prototype het beste tot zijn recht. Ook lijkt niet iedere 3D printer geschikt voor het maken van prototypes, volgens een ondervraagde. “De 3D printer moet een technologie gebruiken die het mogelijk maakt dat het geprinte product een zacht ondervlak heeft. Niet iedere printer is daarop ingesteld.” 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • Werner Stapela
  19.06.2015 - 11:17 uur | Werner Stapela

  @Hermann: mocht de vraag aan mij gericht zijn: dat is so simpel niet te beantwoorden. Producent waarvan: printers, materiaal? Ook is het spectrum (medisch/pharma) te breed, het zal van de specifieke applicatie(s) afhankelijk zijn, welke technologie combinatie (printer, materiaal) het meest geschikt zijn.

 • Herman Velthuijzen
  19.06.2015 - 10:48 uur | Herman Velthuijzen

  Kunt U ons opgeven de namen van de 3 top fabrikanten,met name in de medische/farpaceutische industrie, waarvoor dank

 • Werner Stapela
  18.06.2015 - 11:11 uur | Werner Stapela

  En wij zijn pas ann de begin van de rit. Als ex Stratasys (wereldlijder 3D) man met vele jaren verpakkingservaring kan ik zeker raadgevend fungeren (consulting), mocht er behoefte bestaan. Potentiele applicaties zijn er veel.

 • H Jonkers
  18.06.2015 - 10:47 uur | H Jonkers

  Jammer dat in het artikel niet staat waar dat 3D printen voor gebruikt wordt. Opvulling? Stootbeveiliging?