Onderzoek bewijst: fruit langer houdbaar door bijzondere coating

11.05.2016 | Branchenieuws | 1112 keer bekeken
Onderzoek bewijst: fruit langer houdbaar door bijzondere coating

Met een ultradunne coating van een biologisch afbreekbaar zijdeachtig geurloos weefsel kan de houdbaarheid van bessen en bananen bij ongekoelde bewaring behoorlijk worden verlengd. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van Tufts University in Somerville, Massachusetts. 

Zij hebben er op 6 mei over gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. Ze maken gebruik van Fibroine, een onoplosbaar eiwit dat wordt gevonden in zijde. De stof heeft de eigenschap om andere materialen te stabiliseren en te beschermen.

Voor hun onderzoek doopten de wetenschappers vers geplukte aardbeien in een oplossing van 1 procent fibroine-eiwit. Het coatingproces werd vier maal herhaald. Het behandelde fruit werd daarna behandeld met waterdamp onder vacuüm waarmee een variatie in percentages kristallijne beta-sheets in de coating werden verkregen. Naarmate de behandeling langer was liep het percentage op en kon een meer robuuste coating worden verkregen. De coating was 27 tot 35 micron dik.

Ademhaling
De aardbeien werden vervolgens bewaard bij kamertemperatuur. Onbehandelde aardbeien werden vergeleken met aardbeien voorzien van een coating. Na 7 dagen waren de gecoate aardbeien nog steeds sappig terwijl de onbehandelde vruchten waren uitgedroogd en van kleur veranderd. Uit de test blijkt dat bij het gecoate fruit de ademhaling minder wordt door een vermindering van de doorlaatbaarheid voor zuurstof en kooldioxide, waardoor het langer houdbaar is. Bij bananen zorgt de coating voor een vertraging van het rijpingsproces, terwijl de schil minder snel zacht wordt.

In Nederland testen verschillende bedrijven met het langer houdbaar houden van groente, fruit en bloemen. Zo werkt Liquidseal met een beschermingslaagje voor bijvoorbeeld citroenen en mango's en heeft Perfotec een folie op de markt gebracht dat bloemen langer mooi moet houden.

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren