'Onderzoek TNS-Nipo naar statiegeld gekleurd door vraagstelling'

30.04.2015 | Branchenieuws | 1330 keer bekeken

Volgens een opinieonderzoek van TNS-Nipo vind zeven van de tien Nederlanders het prima dat statiegeld afgeschaft wordt. In 2010 liet eenzelfde onderzoek zien dat slechts een op de tien Nederlanders hier content mee was. Volgens Hans Marijnissen van dagblad Trouw is dit grote verschil vooral te wijten aan de vraagstelling in het onderzoek.

"De Nederlander wordt niet gevraagd of hij voor of tegen het verdwijnen van statiegeld is, maar of hij positief staat tegenover 'het samenbrengen van de twee systemen' (statiegeld en Plastic Heroes)," schrijft Marijnissen in zijn artikel dat op de website van Trouw te lezen is. "Toch is maar 46 procent hiervoor. Communicatiebureau Burson-Marsteller meldt daarop dat 'de meeste Nederlanders vóór het afschaffen van statiegeld zijn'."

Volgens Marijnissen biedt dat 'samenbrengen van systemen' niet dezelfde kwaliteit als het inzamelen van statiegeldflessen. "Terwijl de stroom bij statiegeld zijn kwaliteit behoudt (van flessen kunnen weer flessen gemaakt worden), verliest het kwaliteit zodra de flessen met andere kunststof vermengd raken in de oranje container." Dit gevolg blijft in het onderzoek onvermeld.

Het is niet de enige misleidende vraag. In het onderzoek wordt de consument gevraagd of het hem iets uitmaakt dat statiegeldflessen met overige verpakkingen kunnen worden ingeleverd, in plaats van in de supermarkt. "Wat in de vraag niet is verwerkt, is dat het hier niet langer om statiegeldflessen gaat, maar om flessen waarvoor het statiegeld juist niet meer geldt," schrijft Marijnissen. Als de vraag op deze manier geformuleerd is, geeft zeven van de tien Nederlanders aan het geen probleem te vinden.

Statiegeld
De discussie rondom het afschaffen van het statiegeld is de afgelopen weken weer flink opgelaaid. Met het onderzoek wordt olie op het vuur gegooid, maar het communicatiebureau dat door de verpakkingsindustrie is ingezet om te communiceren over de afschaffing lijkt het onderzoek naar zijn hand te zetten.

Volgende maand vergadert de Tweede Kamer over het onderwerp. Eerder werden er regels opgesteld om de afschaffing door te laten gaan. Zo moet er onder andere plastic ingezameld worden voor recycling door middel van de oranje containers van Plastic Heroes. Nu dit veelal gebeurd, klinkt de vraag steeds duidelijker: zal het statiegeld op 1 januari 2016 verdwijnen?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Christa Verkleij
  11.05.2015 - 11:35 uur | Christa Verkleij

  Statiegeld moet blijven!

 • Maarten Keijzers
  10.05.2015 - 22:24 uur | Maarten Keijzers

  Lees ook de column van Ionica Smeets in de Volkskrant over het gegoochel met getallen in de anti-statiegeld lobby. Een citaat:
  "Nederland Schoon benadrukt dat peuken een groot probleem zijn voor het milieu. En ze vormen dus maar liefst 95 procent van het zwerfafval. Dat percentage kreeg de stichting door de rommel op straat stuk voor stuk te tellen. Dat is een nogal merkwaardige manier van meten: één drankflesje geeft fiks meer afval dan één peuk. Ik ga voortaan ook wat creatiever tellen. Zo kan ik trots melden dat slechts 2 procent van ons gezin gebruik maakt van wegwerpluiers, gemeten naar het gewicht van de personen. Verder bestond mijn lunch vandaag voor 90 procent uit fruit, want ik at één hamburger en negen druiven."
  :-D
  http://www.volkskrant.nl/dossier-ionica-smeets/wat-vervuilt-meer-peuken-of-flessen~a4008513/

 • R. M.
  07.05.2015 - 13:51 uur | R. M.

  nu zwerven de statiegeldloze flessen al overal in de natuur als zwerfafval.
  Dan kan je erop wachten dat straks ook de literflessen en andere grote flessen er bijkomen als zwerfafval als daar dan ook geen statiegeld meer opzit.

 • klaas lettinga
  07.05.2015 - 12:34 uur | klaas lettinga

  Ik vind dat het statiegeld niet moet verdwijnen

 • Wienus van Oosterum
  07.05.2015 - 12:04 uur | Wienus van Oosterum

  Beste VerpakkingsProfs: let s.v.p. in het vervolg beter op. U citeert dat het communicatiebureau door de 'verpakkingsindustrie' is ingehuurd. M.i. bedoelt u de VERPAKKENDE INDUSTRIE. Dat maakt nogal verschil, gelet de belangen rondom dit onderwerp.

 • Bristol Labels
  07.05.2015 - 11:26 uur | Bristol Labels

  Het lijkt er hier sterk op dat er weer een bende opportunisten alle belang hebben bij een afschaffing.
  En dat belang is zeker niet begaan zijn met het milieu maar eigen gewin.