Onderzoekers gebruiken techniek inktvis voor productie niet giftige inkt

04.03.2016 | Branchenieuws | 699 keer bekeken
Onderzoekers gebruiken techniek inktvis voor productie niet giftige inkt

Onderzoekers van de ITMO-universiteit in St. Petersburg hebben een niet-giftige inkt voor inkjetprinters ontwikkeld. Hiervoor diende de nanotechniek die inktvissen gebruiken om hun huid te laten verkleuren als inspiratie.

Dit schrijft American Chemical Society.Alle inktsoorten die momenteel gebruikt worden in printers bevatten giftige stoffen of stoffen die schadelijke bijproducten opleveren als ze in contact worden gebracht met andere stoffen. Onderzoekers van de ITMO-universiteit gingen daarom op zoek naar een heel andere manier om kleur te maken. Zij hebben de nano-structuur van materiaal zodanig veranderd dat het licht op een bepaalde manier reflecteert, waardoor de gewenste kleur ontstaat.

Dit is al eerder gedaan, maar de inkten die toen werden ontwikkeld konden alleen gebruikt worden op hoge temperaturen of werkten alleen met speciale substraten. Dit is bij de ITMO-inkt niet het geval, waardoor het mogelijk is deze op veel ondergronden te gebruiken. Ook is deze inkt niet gevoelig voor UV-licht.

De kleur wordt gemaakt door met een doodgewone inkjetprinter in een vloeistof opgeloste titanium dioxide in dikte te variëren. Er zijn ook nog wel wat obstakels; zo is bijvoorbeeld de bandbreedte voor helder rood nog erg smal en dus moeilijk te maken.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren