Onderzoeksteam ontwikkelt duurzaam plantenplastic voor 3D-printen

24.03.2016 | Branchenieuws | 551 keer bekeken
Onderzoeksteam ontwikkelt duurzaam plantenplastic voor 3D-printen

21 MKB-bedrijven, 30 docenten en 200 studenten van de Avans Hogeschool hebben een manier ontwikkeld voor 3D-printen met plantenplastic. Het onderzoeksteam maakte onlangs de belangrijkste resultaten bekend.

Op de website van de hogeschool schrijft het onderzoek team waarom zij het onderzoek hebben gedaan. “Het ontwikkelen van prototypen of het maken van unieke producten kost ondernemers vaak veel geld. Zeker als ze dat willen doen met biobased materialen. 3D-printen biedt daarvoor uitkomst.”

Verdere ontwikkeling
Drie jaar geleden lukte het al om een werkend 3D-filament te ontwikkelen die het plantenplastic Solanyl gebruikt. Solanyl gebruikt zetmeel en polymelkzuur. Nu blijkt ook dat een filament van andere materialen zoals cellulose en plastic uit bacteriën goede opties zijn. Extra voordeel van de nieuwe filamenten is dat deze vaak tot wel vijf keer te hergebruiken zijn.

Interessante mogelijkheden
“De nieuwe techniek biedt bedrijven interessante mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor het snel en goedkoop ontwikkelen van prototypes, of om unieke of gepersonaliseerde producten te produceren.” De onderzoekers zijn inmiddels in staat om verschillende soorten plastic te creëren en printen. Hierbij is voornamelijk de buigbaarheid van belang.

Kleur
Het team van het Centre of Expertise Biobased Economy van de Avans Hogeschool weet nu ook naast het printen met plantaardig plastic, hoe deze te kleuren zijn met biobased kleurstoffen. Voorheen gebeurde dat altijd met kleurstoffen die niet goed voor het milieu waren. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren