Opnieuw onduidelijkheid over 'viervingerige vorm' van KITKAT

16.12.2016 | Branchenieuws | 480 keer bekeken
Opnieuw onduidelijkheid over 'viervingerige vorm' van KITKAT

Het hof van Justitie heeft besloten dat er opnieuw onderzoek gedaan moet worden of de "viervingerige vorm" van KITKAT als Europees handelsmerk beschouwd mag worden. Het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) zal dus opnieuw een onderzoek moeten gaan starten. 

Tien jaar geleden besloot de EUIPO dat KITKAT het merkrecht in de categorieën snoepgoed, bakkerijproducten, gebak, koek, cake en wafels toebedeeld kreeg. Het Britse snoep- en drankenconcern Cadbury Schweppes was het daar niet mee eens en diende een jaar daarop een verzoek in om het het besluit ongeldig te verklaren.  

Europese rechter
In 2012 wees EUIPO het verzoek af, omdat het vond dat KITKAT wel degelijk een onderscheidende positie had op Europese markt. In datzelfde jaar vocht voedselconcern Mondelez het besluit van EUIPO aan bij de Europese rechter.  

Meer onderzoek doen
De Europese rechter vond dat als een merk geregistreerd wordt in een bepaalde categorie, het merk alleen beschermt dient te worden in de subcategorieën waar het zich ook in de markt bevindt. 

Volgens de rechter heeft de EUIPO geen bewijs dat de "viervingerige vorm" van KITKAT ook in de categorieën bakkerijproducten, gebak, cake en wafels actief is. De rechter heeft daarom besloten dat het oordeel van EUIPO niet klopt. 

De rechter heeft ook bepaald dat de EUIPO in alle EU-landen onderzoek had moeten doen naar de status van onderscheidend vermogen, in plaats van tien landen waar de EUIPO onderzoek heeft uitgevoerd. Alleen dan kan het bureau een goed beeld te krijgen of de "viervingerige vorm" van KITKAT inderdaad een Europees handelsmerk is of niet.  

Afbeelding: AlenKadr / Shutterstock.com

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren