"Over tien jaar is het overgrote deel gerobotiseerd"

23.03.2017 | Beursnieuws | 2685 keer bekeken
"Over tien jaar is het overgrote deel gerobotiseerd"

Naar aanloop van de Empack beurs op 5 & 6 april interviewt VerpakkingsProfs een aantal interessante sprekers. Zij vertellen over hun seminar, achtergrond en hun drijfveer in deze industrie. Als eerste spraken wij mij met Herbert ten Have van Delft Robotics, hij zal op woensdag 5 april om 10:00 het spits afbijten in Den Bosch. 

Voor degene die u niet allemaal kennen. Wie bent u en wat doet u in het dagelijks leven?
Mijn naam is Herbert ten Have en ik heb een technische achtergrond en heb bij drie multinationals gewerkt in de rol van sales en marketing director. Maar ik voel mij het beste in de rol als ondernemer, werken met een divers team in een uitdagende markt. De uitdaging is dan, behoeftes te vinden en deze te vertalen naar goed werkende technische oplossingen waarmee we in één keer problemen bij meerdere klanten. Delft Robotics levert deep learning software waardoor robots producten kunnen herkennen en pakken die varieren van vorm, zoals alle soorten doosjes in de logistiek of het oogsten van tomaten, paprika’s of komkommers. Onze AI software, Artificiele Intelligentie, maakt het mogelijk robots toe te passen waar dat tot voor kort volstrekt onmogelijk was.

Hoe heeft u de robotisering in de logistiek door het afgelopen jaar zien veranderen?
Nog relatief zeer weinig gezien de hoeveelheid eenvoudige werkzaamheden die eenvoudig zijn te robotiseren. Het probleem in de logistiek is dat ze met allerlei soorten, vaak onbekende doosjes en pakketjes moet omgaan en zover waren robots tot voor kort nog niet. Historisch kunnen robots namelijk niet met die diversiteit omgaan. Als de objecten altijd identiek zijn, bijvoorbeeld net als in auto-industrie, dan kan je prima robots toepassen in de logistiek. Maar het grootste probleem in de logistiek/warehousing is dat je met allemaal soorten producten te maken hebt en dat kunnen robots nog niet herkennen. Delft Robotics lost dit momenteel op. 

Als we tien jaar in de toekomst kijken. Hoe staat het er dan voor met robots in de logistiek?
Over tien jaar zal het overgrote deel van de warehouses en distributiecentra in grote mate zijn gerobotiseerd. Er komt momenteel zo veel beschikbaar door gerenomeerde bedrijven dat het is echt een kwestie is van tijd. Met robots kan je de stap naar een 7*24 dienst van maken, zodat je dag en nacht aan orderpicken kunt doen. Dat is technisch al mogelijk, dus ik weet zeker dat het gaat op den duur gaat plaats vinden. Eerst gaan de grote jongens over op robotisering, zoals Amazon en Walmart gevolgd door velen anderen. Het komt er vaak op neer dat anderen wel mee moeten om competitief te blijven. Ik hoop daarom van harte dat wij ook tijdig Nederlandse klanten zullen hebben.

Daar slaat u de spijker op z’n kop, want de kleine bedrijven zijn bang dat zij uiteindelijk niet meer kunnen concurreren met de grote jongens. Begrijpt u dat?
Zeker, niet geheel onterecht. Wij doen nu een opdracht voor Amazon. Als deep learning wordt toegepast voor robots krijg je een versnelling van toepassingen. Het is zaak voor Nederlandse ondernemingen om heel snel op z’n minst te gaan experimenteren om tijdig de juiste keuzes te maken. Want indien distributiecentra met robots 24/7 operationeel kunnen zijn kunnen ze dat op diverse manieren benutten. Hoe je het went of keert, robotisering zal sneller en meer taken overnemen dan dat wij momenteel zullen realiseren.

Wat zou u de kleine bedrijven/ondernemingen willen adviseren?
Zodra een product, dienst of proces kan worden gedigitaliseerd, is er een gerede kans dat er versnellingen optreden, niet alleen vanwege de Wet van Moore, de oneindige bijna gratis opslag van data maar vooral ook vanwege kunstmatige intelligentie die soms onverwacht meerwaarde kan creeeren voor andere stakeholders. Als sneller veranderingen de norm wordt is het van belang actief mee te doen. Waar zijn de innovatieleiders mee bezig en waar zou waarde kunnen ontstaan indien AI toegepast kan worden? Blijft over de vraag, doen de Nederlandse bedrijven op tijd mee?

Laatste vraag: wat kunnen mensen van uw seminar verwachten?      
Wij geven inzichten in de huidige dilemma’s en nieuwe toepassingen die beschikbaar komen voor robotisering. Een van de applicaties zorgt ervoor dat een robot kan bin & order picken of zelfs om kan gaan met allerhande verpakkingen. Daarnaast tonen wij toepassingen in de agrifood en horticultuur zoals het oogsten en verwerken van groente, fruit en bloemen.


Registreer hier voor de Empack beurs op 5 & 6 april in de Brabanthallen in Den Bosch. 

TijdSprekerOnderwerp
10:00Herbert ten Have, CEO van Delft Robotics B.V.Artificial Intelligence voor robots, gamechangers in logistiek


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren