Overheid faalt in doelstelling voedselverspilling te reduceren

30.08.2016 | Branchenieuws | 1044 keer bekeken
Overheid faalt in doelstelling voedselverspilling te reduceren

Nederlanders gooien jaarlijks 2 miljard kilo eten weg. Overheidsdoelstellingen om deze voedselverspilling met twintig procent terug te dringen, zijn niet gehaald.

Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Van Dam van Economische zaken. Tussen 2009 en 2015 werd de hoeveelheid van 2 miljard niet verminderd, ondanks verschillende pogingen. Onderzoeker Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit noemt het tegenover de NOS onbegrijpelijk en zegt dat die hoeveelheid wel degelijk is terug te dringen.

De grootste boosdoener lijkt de houdbaarheidsdatum, waar consumenten nog altijd blind op vertrouwen. Staatsecretaris Van Dam laat onderzoeken of de regelgeving rond de houdbaarheidsdatum kan worden versoepeld. Timmermans van de Wageningen UR noemt de impulsaankopen die mensen in de supermarkt doen als een andere belangrijke oorzaak voor de grote hoeveelheid voedsel dat jaarlijks weggegooid wordt.

Ook verpakkingen worden genoemd als boosdoener: er is volgens de onderzoeker van de Wageningen UR niet genoeg variëteit in grootte van verpakkingen. Consumenten worden vaak gedwongen grotere verpakkingen te kopen dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Toch is het voornaamste probleem rondom voedselverspilling niet zo makkelijk op te lossen: de mentaliteit van de consument. "Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem’, de onderzoeker tegen de NOS. ‘Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem.’


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren