Overheid wil eigen supermarktapp ontwikkelen

11.02.2016 | Branchenieuws | 484 keer bekeken
Overheid wil eigen supermarktapp ontwikkelen

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil een supermarkt-app lanceren. Via deze app moeten consumenten straks in een opslag kunnen zien uit welke ingrediënten het product bestaat dat ze kopen en waar het product vandaan komt. 

Doel is om het bewustzijn bij consumenten over voedsel te vergroten. Supermarkten, tussenhandel en boeren moeten de database achter de app gaan vullen. Volgens Van Dam ontbreekt het Nederlanders aan bewustzijn over wat ze eten. "Sommige pizza’s bijvoorbeeld bestaan uit ingrediënten die uit wel zeven landen komen. Niet iedereen weet dat en wil dat. Al het inzichtelijk wordt, maak je misschien wel een andere keuze."

De app wordt als het aan Van Dam ligt niet vastgelegd in een wet. Supermarkten, tussenhandel en boeren moeten de database achter de app op vrijwillige basis gaan vullen. Daar ligt nog wel een probleem, erken de staatssecretaris. "Ik ben niet van plan het te verplichten. Het lukt alleen als mensen willen en als je het samen doet. Ik vind dat het móét slagen."

Er wordt begonnen met varkensvlees. Volgens Van Dam kost het opzetten van zo'n omvangrijke database veel tijd. Maar de doelstelling is dat er voor het einde van het jaar alles over varkensvlees te vinden is. "Met één druk op de knop kun je straks zien waar het vlees vandaan komt en wat ermee is gebeurd, dus van de boer tot het bord", zegt Van Dam. De database wordt na het invoeren van het varkensvlees stap voor stap uitgebreid met andere producten.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren