Paardekooper Van der Windt Group opent The LCA Centre

21.10.2014 | Branchenieuws | 1232 keer bekeken

Paardekooper Van der Wint Group heeft maandag een nieuw centrum geopend gericht op Life Cycle Assessment (LCA). In ‘The LCA Centre' in Beuningen kunnen verpakkingen en disposables nader onder de loep worden genomen. The LCA Centre is een speciaal onderzoekscentrum met laboratoriumfaciliteiten. Op die manier kan de milieu-impact van deze producten worden vergeleken en kan er beter worden gekeken naar de levensduur van verpakkingen en disposables. Klanten kunnen terecht voor LCA-analyses, adviezen over eco-innovatie op verpakkingsgebied en over een verantwoorde commercialisering en milieurapportage daarvan.

Waarom LCA?

Het doel van het nieuwe onderzoekscentrum is beter inzicht te krijgen in het verduurzamen van verpakkingen en klanten bij staan bij analyses en adviezen op het gebied van LCA, duurzaamheid en milieurapportage. Directeur Jacco van Dijk stelt: "Wij vinden dat je alleen uitspraken mag doen over de milieu-impact van verpakkingen als daar een LCA-analyse aan ten grondslag ligt die alle fasen uit de levenscyclus van een item in ogenschouw neemt.”

Van Dijk geeft aan dat LCA belangrijk is omdat niet alleen de kwaliteit, maar ook de kwantiteit van de verpakkingen en disposables nadrukkelijk moet worden bekeken. “De tijd dat slechts kwalitatieve uitspraken over verpakkingen worden gedaan kunnen we nu achter ons laten. Deze kunnen consumenten namelijk in verwarring brengen en voeden ongefundeerde ‘green washing’. De drempel om onze zorgvuldig opgebouwde kennis breed te delen met andere partijen binnen onze industrie willen we zo laag mogelijk houden om een wezenlijke maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren. Als alle schakels in de bedrijfskolom samenwerken op basis van LCA-analyses, kunnen we als industrie een zeer belangrijke stap voorwaarts doen en gezamenlijk de milieu-impact van verpakkingen en disposables fors verlagen".

Wat is LCA?

Life Cycle Assesment is een methode om de totale milieubelasting van een product te bepalen. Hierbij wordt er gekeken naar alle mogelijke invloeden zoals de winning van de grondstoffen, het verwerken van de grondstoffen tot half-fabrikaat, het transport en de verwerking van het afval.

Paardekooper Van der Windt Group en The LCA Centre werken nauw samen met belangenorganisatie Natuur en Milieu. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren