Pack Expo richt zich op internationaal succes

06.11.2015 | Beursnieuws | 757 keer bekeken

De vakbeurs Pack Expo Las Vegas is van oudsher vooral gericht op de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt, maar wordt steeds minder regionaal. Cat McBride deed voor VerpakkingsManagement verslag van de opvallendste innovaties. Komende week in het magazine, nu al exclusief enkele highlights op Verpakkingsprofs.

PackExpo Las Vegas, het kleinere zusje van Packexpo internationaal in Chicago, heeft in de Noord-Amerikaanse verpakkingsmarkt een eigen positie ingenomen. Dit jaar haalde de beurs een bezoekersrecord en hoewel veel minder internationaal dan de beurs in Chicago, kwam toch nog achttien procent van de bijna 29.000 bezoekers uit het buitenland. Populaire discussies die op de beursvloer werden gevoerd gingen over duurzaamheidskwesties, ruimtebesparing in productielocaties, productkwaliteit en de behoefte aan veelzijdige apparatuur. Een paar opvallende noviteiten

Kubus
Een klein bedrijfje dat in Las Vegas veel aandacht genereerde, is ConservaCube, dat kubusvormige flexibele verpakkingen met een zippersluiting presenteerde. ‘We hebben de trend in stazakken uitgebreid naar de verpakkingen met het zwaarste gewicht’, zei Rick Sullivan, adjunct directeur en medeoprichter van het bedrijf. ‘Met een kubusvorm die makkelijk gewichten tot 25 kg aankan, die na het afvullen staat met een structurele integriteit, kunnen deze verpakkingen worden gestapeld in meerdere lagen per pallet zonder externe, secundaire ondersteuning. Vergeleken met zakken, bag-in-box-verpakkingen en rigide containers, reduceert deze nieuwe vorm van stazakken de directe verpakkingskosten en maximaliseert de belading bij trasport. Dat levert uiteindelijk een lagere milieubelasting op. In de winkel valt deze verpakking, met groot communicatieoppervlak ook extra op.’

De nieuwe verpakking van ConservaCube is op dit moment alleen in de Verenigde Staten leverbaar, maar het bedrijf heeft grote interesse in verkoop rechtstreeks aan Europese klanten en zoekt een Europese partner die deze verpakkingen op de Europese markt wil brengen.

Kattenvoer
Een andere nieuwe verpakking genereerde veel interesse vanwege het probleem dat hij oplost. Een producent van kattenvoer kwam naar Silgan Plastic Food Containers met de vraag naar een oplossing om kattenvoeding te gaan verkopen in kleinere portieverpakkingen, maar dan wel een die is te vullen en te sluiten op dezelfde verpakkingslijn als de huidige, grotere verpakkingen. ‘We hebben een nieuwe verpakking ontworpen die zich kenmerkt door twee verbonden semi-ronde cups die dezelfde bodemoppervlakte hebben als de standaard kattenvoerverpakking. De consument koopt een ‘twinpack’ en breekt deze vervolgens gemakkelijk in tweeën langs de perforatielijnen’, legt de directeur van het bedrijf uit. Deze retort PP/EVOH-verpakking met hoge barrière-eigenschappen zou ook zeer geschikt kunnen zijn voor voedingsmiddelen als sausen en dips.

Veilig en klein
Amcor introduceerde meerdere innovaties dit jaar, waaronder de SecurePlus kindveilige sluiting voor verpakkingen van oogheelkundige producten. De tweedelig sluiting maakt gebruik van een druk- en draaisysteem. ‘De uitdaging was een sluiting te ontwikkelen die een protocoltest zou doorstaan, terwijl hij kostenefficiënt is in de productie’, zegt Jocelyn Cory, adjunct-directeur marketing. ‘Ondanks de moeilijkheid van de kleine diameter van de sluiting, die moest passen op iedere 15 mm diameter oogheelkundige fles, is het design zeer robuust.’

Nieuwe beurs
"De Pack Expo beurzen zijn ieder jaar de grootste evenementen voor de presentatie van verpakkingsinnovaties", zegt Charles D. Yuska, president en CEO van PMMI, de organisatie van Noord Amerikaanse producenten van verpakkingsmachines. "Omdat we zagen we dat er een behoefte is aan een speciaal evenement dat kopers samen brengt met toonaangevende wereldwijde fabrikanten in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, heeft PMMI de krachten gebundeld met Koelnmesse en IDFA en onlangs de Profood Tech aangekondigd, een nieuw evenement dat zal zich richten op technologie ten dienste van de voedings- en drankenindustrie. Profood Tech zal voor het eerst worden gehouden van 4-6 april, 2017 in Chicago. Tot die tijd kunnen zowel leveranciers van verpakkings- als processing apparatuur innovaties vinden op de volgende PACK EXPO , van 6 tot 9 november 2016 in Chicago.

Een langer beursverslag van Pack Expo is te lezen in het vakblad VerpakkingsManagement van aankomende maand.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren