PBL: 'Let op milieubelasting bij recyclen grondstof, niet enkel op gewicht'

29.09.2016 | Branchenieuws | 514 keer bekeken
PBL: 'Let op milieubelasting bij recyclen grondstof, niet enkel op gewicht'

Om optimaal om te gaan met grondstoffen, is het noodzakelijk het afvalbeleid te wijzigen: niet alleen sturen op gewicht en volume, maar ook op de waarde van de grondstoffen en de milieubelasting.

Dit is de conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het rapport ‘Grondstof voor de circulaire economie’. GFT inzamelen is bijvoorbeeld nuttig vanwege het volume, maar vanuit milieuoogpunt is het interessanter om een kilo textiel te recyclen dan een kilo gft. 

Door meer denken in circulariteit, worden er andere eisen gesteld aan producten en hun makers. In een circulaire economie wordt gericht op hergebruik van producten en grondstoffen, met de hoogste waarde voor de economie en de minste schade voor het milieu. 

Hergebruik
Volgens het PBL moet de nadruk meer komen te liggen op hergebruik en reparatie in plaats van recycling. Mocht hergebruik geen optie zijn, dan is het beter om er poetslappen van te maken dan het textiel te ontleden tot vezels om er kussenvulling van te maken. Een groot deel van het afgedankte textiel belandt momenteel echter nog in het restafval en uiteindelijk in de verbrandingsoven.

Dit vraagt niet alleen een verandering van het gedrag van consumenten, maar ook van het bedrijfsleven. Door nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen grondstoffen optimaler gebruikt worden dan nu het geval is. Voorbeeld is het maken van dozen uit tomatenstengels, zoals 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren