Personeel vinden in de verpakkingssector: moeilijk, maar niet onmogelijk

21.11.2014 | Branchenieuws | 2666 keer bekeken

Personeel vinden in de verpakkingssector is niet altijd makkelijk. Iets minder dan 40 procent van de ondervraagde bedrijven op de Macropak ziet het vinden van geschikt personeel als één van de grootste struikelblokken in het vakgebied. Bijna een kwart van de leveranciers heeft op dit moment vacatures open staan. In veel gevallen gaat het om salesfuncties en in mindere mate ook om technisch personeel (engineers/ontwikkelaars). Dat kwam naar voren in een onderzoek uitgevoerd door Jaarbeurs en het Nederlands Verpakkingscentrum.

Waarom is het moeilijk om personeel te vinden?

Hoewel er voor de meerderheid van de afnemers nog geen acuut probleem is, geeft een kwart aan dat het vinden van geschikt personeel een remmende werking op de ontwikkeling van het bedrijf heeft. De vraag is natuurlijk waarom het zo lastig is om personeel te vinden. Leveranciers denken dat dit kan komen door de volgende redenen:

 • Weinig animo jongeren voor de industrie;
 • Geen sexy branche (met name de verkoop);
 • Combinatie techniek/verkoop minder populair;
 • Algemeen gebrek aan goede vakmensen;
 • Opleidingen zoals gevolgd door nieuw personeel sluiten slecht aan op de praktijk;
 • Onbekend maakt onbemind

Buiten deze redenen denkt Marion Richter van Lytz, het recruitmentbedrijf voor de verpakkingsindustrie, dat er nog een belangrijke reden is die bij de bedrijven zelf ligt. “Bedrijven hebben nu nog vaak een ‘tunnelvisie’ als het gaat om de zoektocht naar nieuw personeel. Ze gaan voor veiligheid en zoeken binnen hun bestaande kring naar nieuwe medewerkers. Ze zijn op zoek naar het schaap met de 5 poten en geven kandidaten die niet aan álle eisen voldoen vaak geen kans. Wij ondersteunen bedrijven door samen met hen uit te zoeken welke competenties en kennis in de verpakkingsindustrie écht nodig is” aldus Richter.

Personeel vinden in de toekomst

Respondenten denken dat het in de toekomst moeilijker wordt om verpakkingsgerelateerde functies in te vullen. Als redenen voor toekomstige problemen bij het vinden van personeel worden verschillende argumenten genoemd:

Technische opleidingen zijn weinig populair onder jongeren

Opleidingen voor nieuw te werven personeel sluiten niet goed aan op de praktijk

Werken in de verpakkingsindustrie wordt door jongeren minder interessant gevonden door het type werk, de werktijden en de verdiensten.

NVC organiseert conferentie

In april 2015 organiseert het NVC de conferentie “Well-Educated in Packaging”. Tijdens de conferentie zijn er presentaties over de toekomst in de verpakkingssector en een paneldiscussie tussen zowel verpakkingsprofessionals als HR-professionals over het zoeken én vinden van het juiste personeel.

Waar loopt u tegen aan bij de zoektocht naar geschikt personeel?

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • Michiel Bloemendaal
  29.11.2014 - 17:51 uur | Michiel Bloemendaal

  Ben zelf in de positie dat 2-3 dagen aan de slag wil en liefst voor een gelimiteerde periode.
  Ben ZZPer en niet afhankelijk van mijn verdienste op dit gebied.
  Wel een ruime ervaring in Food en Pharma.
  Er moeten toch klussen zijn die in een flexibel rooster kunnen worden gedaan, kan me voorstellen dat fulltime soms te lang is.
  Reageer op 0646193002 en hoor wat er allemaal mogelijk is, afstand is geen bezwaar.
  Het verpakkingszaken is echt een onderdeel van mijn leven en ik wil graag nog wat.
  Classificeer mezelf in de categorie goed met een boel ervaring.

 • Eddie van Kooij
  28.11.2014 - 15:45 uur | Eddie van Kooij

  Wat is eigenlijk het daadwerkelijke gebrek? Welke van de 5 poten mist een potentiele kandidaat? Ik kan me voorstellen vanuit mijn professie (organisatieadvies) dat de organisatie mogelijk zelf een gedeelte van het gebrek kan invullen. Bijvoorbeeld door informatie (operationeel inhoudelijk of over/mbt de organisatie), die een werknemer nodig heeft om zijn werk goed te doen, beter te ontsluiten en goed communiceerbaar te maken. Als je dit als bedrijf beter faciliteert, dan kan de nieuwe medewerker makkelijker instromen in de organisatie en eenvoudiger het gebrek aan informatie en kennis verkleinen.

 • Rien Wintermans
  28.11.2014 - 08:50 uur | Rien Wintermans

  Ik ben er ook van overtuigd dat de werkgevers de hand in eigen boezem moeten steken als het gaat om het niet kunnen vinden van geschikt personeel. Ze willen dat kandidaten minstens een HBO(+) opleiding hebben gehad voor een functie waar men voorheen met een MBO makkelijk uit de voeten kon. En dan mag het meestal ook nog niet te veel kosten. Dus investeren in de toekomst is er niet bij, enkel korte termijn denken. Men moet de oorzaak niet zoeken bij het aanbod, maar meer bij het eisenpakket wat er aan gekoppeld is.
  Ik heb zelf een bedrijf in technische ondersteuning voor verpakkingsmachines. Als ik kijk wat voor mensen ik bij bedrijven vaak tegenkom, vind ik dat zeer schokkend. De meeste hebben gestudeerd, denken alles te weten, maar als je dan voor een opdracht komt en merkt hoe weinig echte vakkennis ze hebben, maakt dat mij droevig. Ze kunnen hele mooie PowerPoint presentaties maken en vergaderingen organiseren, maar feitelijk tot de kern komen en resultaten boeken is er niet bij. Over dit fenomeen zou denk ik de discussie moeten gaan, niet over het gebrek aan goed opgeleide mensen en een gebrek aan vakkrachten. Ik heb wat betreft het aanbod van werk zeker niet te klagen, maar ik verbaas me vaak over de bureaucratische en politieke manier waarop men vandaag de dag in het bedrijfsleven omgaat met de werkzaamheden en het komen tot resultaten. Hoofdzaken ziet men niet meer en de bijzaken zijn belangrijker geworden. Ik ben er van overtuigd dat er nog steeds voldoende kundige mensen zijn, als ze serieus genomen zouden worden en op hun waarde zouden worden ingeschat.
  Boven de 45 - 50 ben je vandaag de dag sowieso al afgeschreven en sta je in de optiek van anderen, met alle ervaring en kundigheid, in de weg en ben je te duur.

 • René rfg Leclercq
  28.11.2014 - 00:01 uur | René rfg Leclercq

  Ik sta er verbaast van dat er zo weinig goed personeel bestaat in deze branche. Ik heb zo ongeveer 23 jaar ervaring op technisch vlak wat verpakking en vulmachines betreft en zou graag in deze richting een Job vinden. Mijn gsm nr is 0496125922 ik ben altijd bereikbaar en onmiddellijk beschikbaar.

 • Roel van de Polder
  27.11.2014 - 12:24 uur | Roel van de Polder

  Het is voor werkzoekenden net zo moeilijk om een werkgever te vinden! Ik ben beschikbaar met een technische en commerciële achtergrond. De werkgever die geïnteresseerd is kan mijn gegevens binden op LinkedIn.
  Roel

 • Bram van Enckevort
  27.11.2014 - 10:26 uur | Bram van Enckevort

  Het vreemde is alleen dat, met 25 jaar brede internationale ervaring en uitgebreide kennis binnen de verpakkingsbranche, als je reageert op advertenties van verpakkingsbedrijven, je steeds 0 op het rekest krijgt met de meest uiteenlopende "redenen", die er uiteindelijk op neerkomen, dat je te oud bent en men de vooringenomenheid heeft dat je ook te duur bent. Men wil graag veel kennis, voor heel weinig geld. Terwijl er zowel in de verpakkingsindustrie als ook bij de klanten er van veel te weinig goede vakkennis en vooral ervaring is. De kennis die men heeft opgedaan van papier middels de opleidingen als Verpakkingskundige 1 en 2 is mooi, maar theoretisch! Wat men leert in de praktijk is veel beter, levert veel meer inzicht op in de spelende verpakkingsproblematieken, zorgt voor creativiteit en oplossend vermogen en zorgt er ook voor dat men ook pro actief kan werken in deze branche. Helaas blijkt dat korte termijn economisch gerichte argumenten om iemand aan te nemen of juist af te wijzen, prevaleren boven de daadwerkelijke behoefte.