'Piepschuim gaat aanzienlijk marktaandeel inleveren'

26.10.2016 | Beursnieuws | 699 keer bekeken
'Piepschuim gaat aanzienlijk marktaandeel inleveren'

Met de opkomst van e-commerce en bijbehorend gebruik van bufferverpakkingen wordt ook de roep om verduurzaming van deze sector steeds luider. Peter Westgeest van GOC BV vertelt op Packaging Innovations in Amsterdam over het duurzame alternatief voor piepschuim dat het bedrijf ontwikkeld heeft.

Samen met Arjan van der Plas startte Westgeest GOC in 2013. Ze kenden elkaar al van de middelbare school en kwamen in de eindfase van hun studies bedrijfskunde en economie weer bij elkaar met het idee om samen duurzaam te gaan ondernemen. “Als je echt impact wil hebben op de wereld, moet je zelf je handen uit de mouwen steken.”

De blokken schuim om een nieuwe laptop vormden de trigger om in de verpakkingswereld te duiken. “Wie een breekbaar voorwerp bestelt, krijgt dit vaak thuisgestuurd in een doos vol piepschuimachtige materialen. Doodzonde van het materiaal én slecht voor het milieu. Dat pur- en piepschuimbuffers een belangrijk marktaandeel in gaan leveren lijkt dan ook voor de hand liggend. Een milieuvriendelijk alternatief dat minimaal even goed presteert én betaalbaar is ontbreekt echter. Met die uitdaging zijn wij aan de slag gegaan door een hoogwaardige buffer op basis van plantvezels te ontwikkelen.”

Met allebei een redelijk generale studie was hulp bij het onderzoek naar potentiële biomaterialen essentieel. “Daarom hebben we Universiteit Leiden benaderd met de vraag om samen onderzoek te starten. Middels een afstudeerstage hebben we uiteindelijk een zeer succesvolle samenwerking gehad.”

Voordeel
Het grootste voordeel van piepschuim is volgens Westgeest de relatief scherpe prijs voor goede bescherming. “In de onderzoeksfase bleek bovendien dat verpakkende bedrijven een multi-toepasbare oplossing zochten. Ze willen maatwerk bescherming, maar niet voor elk product een specifieke mal.” Zo werd gekozen voor een oplossing waarbij vezels gebundeld worden en verwerkt in bioplastics. De zogenaamde pad-structuur die hierdoor ontstaat heeft als grootste voordeel dat het vouwbaar is, waardoor je altijd een dichte hoek kan creëren. “Het aantal pads en de vulling ervan is zodanig aan te passen dat het product met zo min mogelijk pads de juiste bescherming krijgt.”

Die flexibiliteit in bescherming wordt volgens Westgeest steeds belangrijker. “Waar producten eerder jaren gevoerd werden, zijn dat nu soms slechts enkele maanden. Een specifieke verpakking die maar voor één product toepasbaar is, is zodoende niet realistisch voor bedrijven. Het milieu is belangrijk, maar de praktische factor mag je zeker niet uit het oog verliezen.”

De volgende grote uitdaging voor GOC ligt in daadwerkelijke opstart. “We beginnen met een beperkte groep bedrijven die ons product gaan toepassen, in die eerste fase zullen we opnieuw veel leren.” Westgeest heeft vertrouwen in de toekomst. “Een buffermateriaal is puur beschermende lucht, waarbij de focus op het milieu zal centraal blijven staan. Wij bieden een biobased en composteerbare oplossing, waarbij zowel de input- als after-life fase aanzienlijke milieuvoordelen biedt.”

Wilt u bij deze presentatie aanwezig zijn? Registreren voor Packaging Innovations kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren