Plan van Natuur & Milieu om zwerfafval aan te pakken omstreden

29.08.2016 | Branchenieuws | 974 keer bekeken
Plan van Natuur & Milieu om zwerfafval aan te pakken omstreden

Samen met de industrie gaat milieu-organisatie Natuur en Milieu zwerfafval aanpakken, maar het plan is niet helemaal onomstreden, zo ontdekte dagblad Trouw.

De organisatie werkt in mee aan een onderzoek naar vermindering van zwerfafval, dat door de industrie is opgezet met de bedoeling statiegeld op drankblikjes en -flesjes te voorkomen. Natuur & Mileu ontvangt 150.000 euro van de verpakkingsbranche om gemeenten en verenigingen 'intensief en individueel' te begeleiden bij het terugdringen van zwerfafval.

De samenwerking met de industrie leidt tot verwondering bij het Recycling Netwerk, een coalitie van milieugroepen die streeft naar duurzaam beheer van afval. Natuur en Milieu is lid van dit netwerk. De leden, zoals Greenpeace, Milieudefensie en stichting De Noordzee, zijn vóór uitbreiding van statiegeld.

Door de industrie wordt gewerkt aan een alternatief beloningssysteem, waarbij scholen en sportclubs worden beloond voor het inzamelen van verpakkingsmateriaal. Eerder mislukte een lobby van de branche om het statiegeldsysteem op grote flessen af te schaffen. De sector vreest invoering van statiegeld op kleinere drankverpakkingen, die een groot bestanddeel vormen van het zwerfafval in Nederland.

Recycling Netwerk
In een brief aan de staatssecretaris van milieu drong het Recycling Netwerk vorig jaar aan op streng toezicht op de zwerfafvalpilot. Een vorig onderzoek van de branche naar zwerfafval bleek niet te deugen. Maar onder de brief aan de staatssecretaris ontbrak de handtekening van Natuur en Milieu. "We hebben vraagtekens bij de deelneming van Natuur en Milieu in de zwerfafval-pilot", zegt Robbert van Duin van het Reclycing Netwerk in dagblad Trouw. "We vonden dat Natuur en Milieu de brief daarom niet mede kon tekenen."

Volgens directeur Tjerk Wagenaar van Natuur en Milieu is er niks mis met samenwerking met het bedrijfsleven. "Als je alleen aan de kant blijft staan, kun je geen invloed uitoefenen. De doelstelling is om op een kostenefficiënte manier honderd procent recycling van plastic te bereiken. Daar willen wij graag aan meedoen," aldus de directeur in dagblad Trouw

Treuzeltactiek
Advocaat Rogier Hörchner uit Breda, die de statiegelddiscussie intensief volgt, noemt de zwerfafval-pilot 'een treuzeltactiek' van de industrie om invoering van statiegeld te voorkomen. Volgens hem deugt het onderzoek niet. Hörchner vroeg bij de 85 deelnemende gemeenten openbaarmaking van de informatie op over de pilot. 

Daaruit blijkt volgens hem dat er in de meeste gemeenten maar een paar verenigingen meedoen aan de pilot. "In Zaanstad gaat een speeltuinvereniging een terreintje van ruim 2000 vierkante meter schoonhouden. Voor heel Zaanstad heb je dan 40.000 speeltuinverenigingen nodig om de hele stad vrij te houden van zwerfafval."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren