Plastic tassen van garnalenschillen

22.02.2017 | Branchenieuws | 1511 keer bekeken
Plastic tassen van garnalenschillen

Bio-ingenieurs van universiteiten in Engeland en Egypte ontwikkelden een vervanger voor de conventionele plastic tasjes. Hiervoor maken ze gebruik van een materiaal dat vervaardigd is van garnalenschillen. Dit bio-afbreekbaar alternatief voor het bekende polytheen uit fossiele brandstof is niet alleen milieuvriendelijker maar kan ook bijdragen aan de houdbaarheid van voedingsmiddelen.

Plastic tasjes zijn in tal van landen nog een ‘hoofdpijndossier’; naast problemen met de afvalverwerking vormen ze in landen als Egypte ook een belangrijke bron voor watervervuiling. Een alternatief is bio-plastic van planten maar dat blijkt in Egypte, waar alles wordt ingezet op de productie van voedsel en katoen, niet makkelijk realiseerbaar.

Een team onderzoekt daarom nu chitosan, een polymeer dat gemaakt wordt van schalen van garnalen, die in Egypte ook voor een afvalprobleem zorgen. Met het onderzoek wil men de productie mogelijk maken van een biopolymeer nano-composietmateriaal. Deze moet de rol van polytheen overnemen en tegelijkertijd goedkoop en biologisch afbreekbaar zijn.

Chitosan wordt gemaakt van garnalenschillen die met een zuur zijn behandeld om het calciumcarbonaat te verwijderen. Met een alkalische oplossing wordt het mengsel omgevormd tot een polymeer in vlokvorm. Deze vlokken kunnen vervolgens met conventionele productietechnieken worden verwerkt tot een plastic folie.

Chitosan is des te aantrekkelijker omdat het al wordt toegepast in de voedselverpakkings- en medische industrie. Het materiaal heeft namelijk ook anti-microbiële en anti-bacteriële eigenschappen. Bovendien absorbeert het zuurstof wat de houdbaarheid van voedingsmiddelen bevordert.

Dit artikel verscheen eerder op ProcessingProfs.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren