Plastic verandert door nieuwe methode terug in brandstof

27.06.2016 | Branchenieuws | 2457 keer bekeken
Plastic verandert door nieuwe methode terug in brandstof

PET bestaat veelal uit aardolie, maar wat als dit proces terug gedraaid kan worden? Chinese en Amerikaanse chemici hebben een methode ontwikkeld om polyethyleen (PE) bij een veel lagere temperatuur af te breken tot brandstof.

Nieuw is de methode niet helemaal: chemische verbranding, zoals het proces heet, komt al vaker voor, zij het bij een zeer hoge temperatuur. Enkel boven de 400 graden kon dit proces tot verkort plaatsvinden, waardoor het veel energie kostte.

De methode van de Chinese en Amerikaanse chemici maakt het mogelijk om hetzelfde proces bij zo'n 175 graden celcius te starten. Producten als flessen, verpakkingsfolie en plastic tassen veranderen hierdoor sneller in benzine en was. 

Ioniqa
Ook Nederland is druk bezig met onderzoeken in dezelfde richtingen. Het Eindhovense bedrijf Ioniqa, dat ontstaan is vanuit het initiatief van de TU Eindhoven en vorig jaar een investering van 2,5 miljoen euro ontving om hun bedrijf te ontwikkelen, werkt aan eenzelfde constructie om PET af te breken tot nieuwe producten. Met het chemische proces van Ioniqa is het niet langer nodig om plastics op kleur te sorteren.

Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa, repte eerder over een baanbrekende recyclingstechniek. “Op deze manier dragen we optimaal bij aan de circulaire economie. De investering is een mijlpaal in onze groeiplannen, we kunnen nu een pilotinstallatie bouwen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren