Producenten houden te weinig rekening met recycleerbaarheid

06.04.2017 | Branchenieuws | 464 keer bekeken
Producenten houden te weinig rekening met recycleerbaarheid

In België heeft Interafval, een samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), en alle Vlaamse afvalintercommunales en lokale besturen alarm geslagen. Zij stellen dat verschillende producenten weinig rekening houden met de recycleerbaarheid van verpakkingen. Volgens hen zijn het vaak de nieuwe producten die verpakt worden niet-recycleerbare plastics.

Interval schat dat 5 procent van de verpakkingen die in PMD-zak verpakkingen zit niet te recycleren zijn. Volgens interval is dat vooral de schuld van de producenten. 

'Alsof je aan diefstalpreventie doet aan de achterdeur, maar de voordeur wijd open laat'
Christof Delatter, coördinator bij Interafval Christof, zegt tegen Belga.be dat het vaak fout gaat bij het ontwerp van het product. "Er wordt te weinig stil gestaan bij het materiaal dat gebruikt wordt om producten te verpakken." Delatter noemt het voorbeeld dat rode flessen, waar vaak koolzuurhoudende dranken in worden verpakt, niet te recycleren zijn door de kleurstof. 
"Het valt ook op dat er heel wat verpakkingen of flessen gemaakt worden uit verschillende soorten types, wat het nog moeilijker maakt", aldus Delatter. 

Interafval wil doormiddel van deze waarschuwing producenten ervan bewust maken om bij het ontwerp van een verpakking rekening te houden met de gebruikte materialen. Alsof je aan diefstalpreventie doet aan de achterdeur, maar de voordeur wijd open laat."

Interafval vindt dat er straffen mogen staan op producenten die producten op de markt brengen die in niet-recycleerbaar materiaal zijn verpakt. Andere landen, zoals Frankrijk, werken al met een 'malus'-systeem.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren