Receptloze medicijnen krijgen uiterste houdbaarheidsdatum

12.10.2016 | Branchenieuws | 354 keer bekeken
Receptloze medicijnen krijgen uiterste houdbaarheidsdatum

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten dat recepten, verkrijgbaar zonder recept, een uiterste houdbaarheidsdatum krijgen zodat duidelijk is hoe lang ze nog te gebruiken zijn na openen. Het besluit is gemaakt naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door de Consumentenbond.

Eind vorig jaar deed de bond een onderzoek en concludeerde dat een uiterste houdbaarheid vaak ontbrak op receptloze medicijnen. Van de vijftig geteste verpakkingen had slechts dertig een uiterste houdbaarheidsdatum. De Consumentenbond onderzocht onder meer hoestdranken, neussprays en crème tegen schimmels. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond is verheugd met de beslissing: “zeker bij receptloze medicijnen mag deze informatie niet ontbreken, omdat consumenten deze producten vaak buiten de apotheek kopen en zijn aangewezen op de informatie op de verpakking en bijsluiter.”

Buiten Europese regels om
Bijzonder aan de nieuwe regelgeving is dat dit tegen de regels van de Europese Unie in gaat. Zij schrijven namelijk voor dat het niet altijd noodzakelijk is een uiterlijke houdbaarheidsdatum te vermelden. “Gelukkig vindt het CBG nu, net als de Consumentenbond, dat deze informatie zo belangrijk is dat deze niet op de verpakking en bijsluiter mag ontbreken”, legt Combée uit. Ook homeopathische en kruidengeneesmiddelen die zonder recept te verkrijgen zijn, vallen vanaf 2017 onder de Nederlandse regelgeving. Per stuk verpakte tabletten en capsules ontspringen de dans wel. Omdat januari al snel nadert, krijgen fabrikanten tot oktober 2017 de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren