Recyclebedrijf tovert PET-fles om tot kleding, tapijt en nieuwe kunststof

18.11.2015 | Branchenieuws | 715 keer bekeken

De start-up Ioniqa Technologies, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een proces ontwikkeld waarmee de kunststof PET uit frisdrankflessen en textiel hoogwaardig is terug te winnen.

PET-flessen zijn relatief goed te recyclen, mits de ingezamelde flessen op kleur gesorteerd zijn. Ioniqa Technologies gebruikt magnetische vloeistoffen om de kleurstoffen uit ingezameld PET te verwijderen.

De nieuwe recyclingmethode brengt zo een ongesorteerde en veelkleurige brei aan onder meer flessen, tapijtruggen en textiel uit PET terug tot een schone, kleurloze basisgrondstof. Tot 90 procent van het PET-afval is hiermee te gebruiken voor het opnieuw maken van frisdrankflessen en kleding.

Lees ook: Start-up Recycling PET ontvangt investering 2,5 miljoen

Ioniqa heeft met zijn vinding de Herman Wijffels Innovatieprijs gewonnen in de categorie Circulaire Economie. "De innovatieve technologie van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van een circulaire aanpak in een grote mondiale productmarkt”, zegt de jury in zijn eindverslag. “PET plastics worden helemaal circulair, met behoud van kwaliteit en op een rendabele manier. Iets wat tot nu toe nog niemand is gelukt.”

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren