Reflow maakt gebruik van gerecyclede PET-flessen voor 3D-printers

24.03.2017 | Branchenieuws | 221 keer bekeken
Reflow maakt gebruik van gerecyclede PET-flessen voor 3D-printers

Reflow Filament, een Nederlandse start-up, maakt filament voor 3D-printers uit gerecyclede PET-flessen. Het bedrijf van oprichter Jasper Middendorp, haalt een deel van het plastic op in India. Kansarme mensen helpen Reflow Filament met het inzamelen van plastic. Op die manier voorziet de startup ook deze mensen van een nieuwe bron van inkomsten

Jasper Middendorp, oprichter van Reflow, denkt dat 3D-printindustrie nog veel meer kan verduurzamen. “De markt groeit snel, maar staat nog steeds in de kinderschoenen. Dat biedt ons de kans om ervoor te zorgen dat we vanaf het begin duurzaam bezig zijn”, zegt hij tegenover Duurzaambedrijfsleven. “Er worden momenteel veel vieze, fossil-based materialen gebruikt voor het produceren van filament voor 3D-printers. Maar het kan ook anders.”

Reflow recyclet PET-flessen en maakt daar een filament van hoge kwaliteit. Middendorp: “Momenteel hebben we twee productielocaties: één in Amsterdam en één in India. De technologie is inmiddels uitontwikkeld, dus we gaan binnenkort daadwerkelijk over tot productie.”

Middendorp heeft goede hoop dat de 3D-printindustrie wel degelijk duurzaam wordt. Dat komt volgens hem omdat het input-materiaal voor 3D-printen per definitie erg duur is. "Dit betekent dat investeren in innovatie en duurzamere materialen mogelijk wordt, omdat het weinig invloed heeft op de eindprijs. Met andere woorden: klanten staan open voor duurzaam materiaal, zolang het maar een hoge kwaliteit heeft.”

Op dit moment is Reflow in gesprek met partners in de Verenigde Staten om bio-based materialen in de toekomst in te zetten. Op die manier hoopt Middendorp zijn steentje bij te dragen om de gehele industrie duurzaam te maken. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren