'Regelgeving rondom minerale oliën kan schandalen voorkomen'

24.03.2016 | Beursnieuws | 606 keer bekeken
'Regelgeving rondom minerale oliën kan schandalen voorkomen'

In aanloop naar de Empack op 12 t/m 14 april in de Jaarbeurs interviewt VerpakkingsProfs de sprekers van de beurs. Wat kunt u verwachten van hun presentaties? Deze aflevering Sander Aalders, accountmanager bij laboratoriumorganisatie Eurofins. Anil Berger, BU manager van het laboratorium in Hamburg komt naar de Empack voor een presentatie over minerale oliën.

Wat is Eurofins voor organisatie?
Wij zijn een internationale laboratoriumorganisatie met 225 laboratoria in 39 verschillende landen. Ieder lab heeft twee a drie ‘core competences’ voor onderzoeken, waarbij Duitsland koploper is in het onderzoek naar minerale oliën. Anil Berger, BU Manager Products van het laboratorium uit Hamburg komt naar de Empack voor een presentatie.

Waarom is Duitsland koploper in dit onderzoek?
Duitsland is verder in het onderzoek omdat het een paar schandalen heeft gekend rondom minerale oliën. Zo was er in 2015 een probleem met adventskalenders. De chocolaatjes die hierin zaten waren besmet geraakt met minerale oliën. Het is niet duidelijk of dit komt door de verpakking of bijvoorbeeld ook door de bewerking van jute zakken bij het verplaatsen van de cacaobonen, maar het was niet verstandig om deze chocolade te eten.

Wat gebeurt er als mensen deze chocolaatjes of andere voedingsmiddelen die besmet zijn geraakt met minerale oliën eten?
Wat er precies gebeurt is nog moeilijk te zeggen. Onderzoek van voedselwaakhond Food Watch gaf aan dat het voedsel vaak besmet wordt door gerecyclede papieren verpakkingen met minerale oliën en dat het zelfs mogelijk kanker kan veroorzaken. Of dat waar is weet ik niet, en zo stellig wil ik ook niet zijn. Maar het is wel bekend dat deze minerale oliën voor 60 tot 70 procent in elke soort voedsel (behalve zout) migreert en dus ingenomen wordt. In je lichaam blijven deze oliën kleven aan je organen, wat verschillende gevolgen kan hebben. Al met al kunnen we dus wel stellen dat minerale oliën in verpakkingen niet bevorderlijk zijn voor de volksgezondheid.   

Hoe kan dit voorkomen worden?
Het onderwerp begint nu langzaam steeds bekender te worden, en vooral onder papieren verpakkingen is het een probleem. Het papier wordt vaak gerecycled, wat vanuit duurzaam oogpunt een nobel streven is. Maar door deze recycling processen kunnen minerale oliën dus in papieren verpakkingen terecht komen, waardoor men onbewust een giftig proces in werking zet.

Omdat dit het beste voorbeeld is, bestaat er voor het gebruik van plastic inmiddels Europese regelgeving. Maar voor andere verpakkingsmaterialen als bijvoorbeeld papier bestaat dit nog niet en lift iedereen mee op de kennis en kunde van de Duitsers en met name het BFR. Die zijn door jarenlang onderzoek meer bezig met regelgeving en de verwachting is dat dit op Europees niveau op den duur wordt overgenomen, maar we weten allemaal dat dat een lang proces is.

Wat is het voornaamste wat de verpakkingsbranche nu kan doen?
Eurofins is de specialist op het gebied van MOSH/MOAH testen op verpakkingen en voedsel. We kunnen zowel content, migratie als barriere testen aanbieden om zaken inzichtelijk te maken. Ik proef vanuit de industrie de roep om Euopese regelgeving, want dan weet iedereen simpelweg waaraan ze moeten voldoen. Tot die tijd is het belangrijk om je goed voor te laten lichten over wat je kunt doen om minerale oliën uit je verpakking te weren. Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het gebruik van een functionele barrière of ander soort laag die contact tussen de papieren verpakking en voedsel voorkomt. In de presentatie zullen we nog meer van deze voorbeelden behandelen.

Benieuwd naar de presentatie van Anil en anderen? Gratis registreren voor de Empack kan hier. 

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren