Reusachtig plastic beeld in Rio moet aandacht vestigen op plastic zwerfafval

13.06.2016 | Branchenieuws | 1450 keer bekeken
Reusachtig plastic beeld in Rio moet aandacht vestigen op plastic zwerfafval

Dopper wil met een reusachtig beeld de aandacht vestigen op de plastic problematiek in Brazilië. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zal het 12 meter lange beeld, met de koosnaam Plastic Madonna, te zien zijn op het strand van Botafogo (Rio).

Het beeld, ontworpen en uitgevoerd door de Nederlandse kunstenaar Peter Smith met behulp van Dopper, moet duidelijk maken dat de vervuiling die nu plaatsvindt gevolgen zal hebben voor vele generaties na ons. Het beeld bestaat uit een vrouw die haar kind de borst geeft en is volledig ontworpen uit gerecycled plastic zwerfafval dat tijdens beach clean-ups in Rio gevonden werd. 

Het strand van Botafogo staat bekend als een van de meest vervuilde ter wereld. Volgens Merijn Everaarts, oprichter van Dopper, is het vooral van belang dat het probleem onder de aandacht wordt gebracht bij de lokale bevolking. "Het is geen “ver van je bed”-probleem; plastic in onze voedselketen betreft ons allemaal," liet Everaarts optekenen voor website MarketingTribune.

De cijfers omtrent de plastic soup liegen er niet om. In 33 procent van de magen van kabeljauw gevangen in het Engelse Kanaal werden plastics aangetroffen. 36 procent van de onderzochte consumptievissen die in het Engelse Kanaal gevangen waren, had plastic in zijn maag. Van Noorse kreeften, gevangen ten westen van Schotland, had 83 procent plastic draden in de maag en bijna alle Noordse stormvogels uit de Noordzee (± 95 procent) hebben plastic in de maag. Gemiddeld gaat het daarbij om meer dan 30 kleine stukjes per maag, samen goed voor ruim 0.3 gram plastic per vogel. Dat lijkt misschien niet veel maar als je dat naar een vogel op mensen-formaat vertaalt, heb je het over een lunchtrommel vol plastic, per vogel.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Dit is een reactie van de schrijver
  13.06.2016 - 21:29 uur | VerpakkingsProfs

  Beste meneer Smith,

  Dank u wel voor uw bericht. Wij hebben het aangepast in de tekst!

  Vriendelijke groet,
  Redactie VerpakkingsProfs

 • 13.06.2016 - 13:37 uur | Peter Smith

  Beste redactie,
  Het beeld is niet alleen ontworpen door mij, Peter Smith, maar het intitiatief is ook van mij. Dopper heeft geholpen mijn plan, om het beeld in Rio tijdens de O.S. aldaar te exposeren, te realiseren.