Rhode Island eerste Amerikaanse staat die EPR wettelijk vast legt

27.04.2015 | Branchenieuws | 944 keer bekeken

Twee nieuwe wetten die in de Amerikaanse staat Rhode Island geïntroduceerd zijn kunnen het voor verpakkingsproducenten knap lastig maken: ervoor zorgen dat producten gerecycled worden komt op hun schouders te liggen als het aan de wetgevers ligt. Rhode Island zou daarmee de eerste staat zijn die deze verantwoordelijkheid bij de producenten wettelijk vastlegt.

De ene wet roept producenten op om tenminste 80 procent van hun verpakkingen te laten recyclen in 2020. De andere wet moet ervoor zorgen dat belanghebbenden in de verpakkingsindustrie de producenten beoordelen en waar mogelijk aanspreken op hun gedrag.

Papier en karton
In Europa worden producenten al voor een groot deel verantwoordelijk gehouden voor de 'extended producer responsibility' (EPR). In Amerika ligt dat anders: geen enkele staat heeft dit wettelijk vast gelegd, hoewel het in sommige staten wel op een vrijblijvende manier gebeurt. De eerste stappen worden gezet op het gebied van papier en karton, maar Rhode Island wil in 2016 ook beginnen met verf, matrassen en elektronische apparaten.

Als de wet doorgang vindt, krijgen producenten een jaar de tijd om een individueel en collectief plan te schrijven om het recycling percentage te behalen. Eerst zal dit voornamelijk over papier en karton gaan, later zullen de andere verpakkingsmaterialen toegevoegd worden. Mocht dit niet gebeuren of mochten producenten niet meewerken, zullen zij een boete krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren