RIVM pleit voor flinke vermindering toegestane BPA

21.03.2016 | Branchenieuws | 523 keer bekeken
RIVM pleit voor flinke vermindering toegestane BPA

De veel toegepaste chemische stof Bisfenol A (BPA) is mogelijk veel schadelijker dan tot nu toe is aangenomen, vooral voor foetussen, baby’s en jonge kinderen. Daarom zou de norm voor blootstelling met een factor tien moeten worden verlaagd. Dat stelt het RIVM na bestudering van recent onderzoek in een advies aan minister Schippers (Volksgezondheid).

De toxische stof BPA zit in veel plastic producten zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, voedselblikjes en speelgoed, maar ook in medische apparatuur, tandheelkundige implantaten, kassabonnen en parkeertickets.

Uit recent onderzoek blijkt dat blootstelling aan de stof niet alleen bij hoge doseringen schade kan veroorzaken aan lever en nieren, maar dat ook in kleine hoeveelheden het immuunsysteem van onvolgroeide kinderen erdoor kan worden aangetast. „Daardoor hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten”, aldus het RIVM in een persbericht.

Minister Schippers wil, in reactie op het advies, zich inspannen voor verlaging van de Europese norm. Ook wil ze ziekenhuizen stimuleren de blootstelling aan deze toxische stof tijdens medische behandelingen te verminderen, en voorlichting geven aan zwangere vrouwen, jonge moeders en andere consumenten.

Vorige week beargumenteerde hoogleraar Packaging Design and Management Roland ten Klooster (UTwente) nog dat niemand zich wil inzetten voor minder BPA gebruik in verpakkingen. Lees zijn betoog hier.

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren