"Robots gaan mensen zeker niet totaal overbodig maken"

28.03.2017 | Beursnieuws | 1158 keer bekeken
"Robots gaan mensen zeker niet totaal overbodig maken"

Naar aanloop van de Empack beurs op 5 & 6 april interviewt VerpakkingsProfs een aantal interessante sprekers. Zij vertellen over hun seminar, achtergrond en hun drijfveer in deze industrie. VerpakkingsProfs sprak met wetenschapsjournalist Bennie Mols, hij zal op donderdag 6 april om 11:00 zijn lezing houden 'robot als collega'. 

Wie  bent en u en wat doe u?
Ik werk inmiddels ruim 17 jaar als wetenschapsjournalist. Ik heb ooit natuurkunde en filosofie gestudeerd en daarna een promotie in de natuurkunde gedaan. Mijn eerste baan was bij een tijdschrift genaamd Natuur & Techniek, dat heet tegenwoordig New Scienctist NL. Ik ben dus echt begonnen in de schrijvende journalistiek en een paar jaar daarna ben ik ook lezingen en radiowerk gaan doen. Dat is toen meer en meer geworden, dus op dit moment doe ik van alles. Van artikelen en boeken schrijven tot lezingen geven en commentaar op radio en tv geven.

U bent wel een beetje een vreemde eend in de bijt, of niet?
De beurs is bedoeld voor professionals uit de wereld van de logistiek. Ik ben gevraagd als journalist om een lezing te geven over robotica in de logistieke sector. Ik heb me sinds de publicatie van mijn boek Turings Tango gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, robotica en het menselijk brein. Op basis van die expertise ben ik door de organisatie gevraagd om een lezing te komen geven. Als journalist heb ik het voordeel dat ik op een onafhankelijke manier kan aankijken tegen technologische ontwikkelingen. Ik probeer feit van fictie te onderscheiden en niet zomaar mee te gaan in elke hype.

Robotica is wel echt hot. Waarom nu?
Dat komt omdat robotica op alle terreinen erg in opkomst is en logistiek is daar een heel erg belangrijk onderdeel in. Op dit moment opereert 80% van alle magazijnen volledig met mensen. 15% van de magazijnen is deels geautomatiseerd en slechts 5% in hoge mate. Analisten verwachten de komende vijf jaar een groei van ruim tien procent in de verkoop van magazijnrobots. Veel processen in magazijnen gebeuren nu nog met de hand, maar zijn in principe automatiseerbaar. Het wachten is tot de technologie er klaar voor is. Sensoren worden steeds beter, rekenkracht neemt sterk toe en kunstmatige intelligentie wordt steeds beter. Steeds meer processen worden daardoor automatiseerbaar en dat maakt robotica enorm interessant.

Hoe verandert dat de logistieke industrie op de korte termijn denkt u?
Ik denk dat de banenmarkt in de logistiek wel zal veranderen. Heel veel dingen die nu door mensen worden gedaan, zullen op korte termijn door machines worden uitgevoerd. Ik focus mij dan heel erg op de samenwerking tussen mens en machine. Sinds de jaren ’60 worden er robots toegepast in industriële processen, dat is geen geheim. Dat is al begonnen in de auto-industrie, toen werden er heel veel robots toegepast om auto’s te bouwen. Maar al die robots waren heel zwaar en stonden allemaal achter hekken, omdat het gevaarlijk was.

Wat je heden ten dage ziet is dat robots slimmer worden, de robots hebben bijvoorbeeld in de gaten wanneer er mensen rondlopen, dus wordt het automatisch veiliger voor mens en robot om samen te werken.  De robot zou dan bepaalde handelingen verrichten die de robot beter kan, de mens zal een deel van het proces doen wat robots nog steeds niet kunnen, bijvoorbeeld creatief zijn en nadenken over hoe productieprocessen verbeterd kunnen worden. De samenwerking tussen mens en robot is hét hot topic van dit moment in de robotica. Alle grote robotfabrikanten in de wereld ontwikkelen momenteel zogeheten co-bots, robots die zij aan zij met mensen kunnen werken, die flexibel inzetbaar zijn, die nieuwe dingen kunnen leren en die net zo gemakkelijk te bedienen zijn als een smartphone.

Wat is bijvoorbeeld nieuw in de samenwerking tussen mens en robot?
Nu kan je als mens bijvoorbeeld een bepaalde beweging voordoen en dan neemt de robot die beweging over. Dus als de mens een beweging en aantal keer voordoet, dan leert de robot die beweging ook steeds beter. Dat is echt iets wat heel nieuw is. Tot voor kort kon je een robot programmeren om iets te doen, maar je kon een robot niet iets nieuws leren. Op korte termijn zal je zien dat de toepassingsmogelijkheden enorm zullen toenemen.

Zijn er nog bepaalde dingen die ‘uitgevonden’ moeten worden?
De samenwerking tussen mens en robot is nog net niet goed genoeg om het op dit moment toe te passen. Dat gaat in het komende decennium allemaal gebeuren denk ik. Het moet allemaal nog preciezer en robuuster worden, maar dat zit er wel aan te komen.

Wat kunnen mensen van uw seminar verwachten?
Wat ik zal doen, is vertellen wat nu al kan op het gebied van robots, waar de uitdagingen voor de robot liggen en ten slotte ga ik vertellen hoe het staat met de robot als collega: hoe gaan mens en robot samenwerken? Ik zal vrij veel filmpjes laten zien van moderne robots om op die manier een beeld te geven van de mogelijkheden die er nu zijn. 

Ik zal ook wat vertellen over de hype dat men zegt dat de robot alles van de mens zal overnemen. Daar geloof ik namelijk helemaal niet in. Robots zullen banen overnemen en banen veranderen, maar ze zullen ook nieuwe banen creëeren. Robots gaan mensen zeker niet totaal overbodig maken. Mensen weten wat mensen willen, robots niet.

Registreer hier voor de Empack beurs op 5 & 6 april in de Brabanthallen in Den Bosch.

Donderdag 6 april 11:00Bennie MolsDe Robot als collega
Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren