Rotterdam doet plastic tasjes in de ban

11.11.2014 | Branchenieuws | 1170 keer bekeken

Als het aan Rotterdam ligt, zwerven er binnenkort geen plastic tasjes meer door de stad. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het plan voor een verbod op gratis verstrekte plastic tasjes.

De plaatselijke PvdA heeft daarom een voorstel geschreven waarin staat dat de gemeente een wedstrijd moet uitschrijven om de verspreiding van plastic tasjes tegen te gaan. Dit voorstel wordt gesteund door Nida, D66, CU/SGP, GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren.

PvdA-raadslid Barbara Kathmann in het Algemeen Dagblad geeft wel aan dat het moeilijk wordt om de nieuwe wetgeving te handhaven. 'We willen geen tassenpolitie of zo.'

De gemiddelde Nederlander gebruikt maar liefst 71 plastic tasjes per jaar. Het nieuwe voorstel is alleen bedoeld voor gratis tasjes. In de supermarkt moet men op dit moment al betalen voor plastic tasjes. In 2012 schafte Albert Heijn de plastic tasjes af die eerst gratis bij de kassa lagen. Textielsuper Zeeman ging over op een statiegeldtas.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • wilco de jong
    13.11.2014 - 11:38 uur | wilco de jong

    Wederom een aanval op de plastic tas. Waarom niet de gebruiker opvoeden. De plastic tasjes zwerven rond omdat de consument deze gewoon op straat gooit. Dat ligt niet aan de producent , niet aan het product maar aan de mentaliteit van de burger. Besteed daar je aandacht aan en zorg er niet voor dat er een complete bedrijfstak om zeep wordt geholpen met alle gevolgen van dien. Wat is het alternatief ? Geen tasjes ? Een eigen tas ? Een papieren tas ? De winkel maakt graag gebruik van het tasje als reclame medium. Tevens zijn er genoeg winkels die hun retouren alleen in hun tasje terug willen zien. Dan is men zeker dat de aankoop ook daar is gebeurd. Papier is ook geen opties. Het volume is vaak 3 keer zo groot (meer opslagruimte en transport) en ook de productie van papieren tassen veroorzaakt meer CO uitstoot. Nogmaals het is een mentaliteits-kwestie. Er zijn landen op de wereld waar dit fenomeen niet voorkomt. De boetes op het vervuilen van de omgeving zijn zo hoog dat men het wel laat.