Schippers overweegt Nederlandse regelgeving over minerale oliën in voedselverpakkingen

25.04.2016 | Branchenieuws | 549 keer bekeken
Schippers overweegt Nederlandse regelgeving over minerale oliën in voedselverpakkingen

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overweegt wettelijke maatregelen tegen de vervuiling van voedsel met gevaarlijke minerale oliën indien er op korte termijn geen Europese regelgeving komt. Dit heeft zij Foodwatch laten weten. Hiermee gaat de Minister een stap verder dan wat zij tot nu toe de Tweede Kamer heeft toegezegd.

Eerder erkende de Minister al in antwoord op Kamervragen dat "mengsels van MOAH’s - mineral oil aromatic hydrocarbons, onverzadigde aromatische koolwaterstoffen afkomstig uit minerale olie - inderdaad kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn" maar dat de voedingsindustrie niet tot "een adequate beheersing" van deze vervuiling komt. 

Uit onderzoek van Foodwatch afgelopen najaar bleek dat bijna de helft van de onderzochte voedingsmiddelen – zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag – vervuild waren met de gevaarlijke MOAH’s. Deze minerale oliën zijn veelal afkomstig uit de drukinkten in de kartonnen verpakking die in het voedsel terecht komen. 

Europa
In de brief aan Foodwatch geeft Schippers aan dat zij met de organisatie de mening deelt 'dat de aanwezigheid van mineral oil aromatic hydrocarbons (MOAH) in levensmiddelen ongewenst is'. Zij richt nog altijd haar hoop op Europese wetgeving maar overweegt ook nationale regels: “Als normstelling praktisch mogelijk blijkt en er goede analysemethoden voorhanden zijn, kan ook overwogen worden op nationaal niveau (in de Warenwetregeling Verpakkingen en gebruiksartikelen) tot normstelling over te gaan. Deze mogelijkheid zal ik verder onderzoeken als onverhoopt mocht blijken dat Europese regelgeving niet of niet op korte termijn te verwachten is."

Foodwatch wil dat de Minister meer haast maakt: "Het probleem is al sinds onderzoek van EFSA uit 2012 voor iedereen duidelijk. Voedingsbedrijven falen echter in de bescherming van hun klanten voor dit gezondheidsgevaar. De Minister erkent het gevaar en kent de oplossingen, waar wacht ze nog op?"

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren