‘Serialisatie is in alle sectoren een toevoeging aan de verpakking’

19.11.2015 | Beursnieuws | 846 keer bekeken

Serialisatie is vooral bekend uit de farmaceutische sector, waar in 2017 iedere producent verplicht is om zijn producten traceerbaar te maken. Toch zou het in iedere sector een toevoeging zijn, betoogt Kresimir Duracic van Ladeste op het AIPIA congress in de Jaarbeurs. “Er kan zoveel informatie in zo’n code”

De voordelen van serialisatie zijn voor Duracic overduidelijk. “Je geeft zekerheid over een product, maakt informatie begrijpelijker en toegankelijk en bovenal: je stelt de veiligheid van het product vast en daarmee de veiligheid van de consument.”

Duracic noemt bijvoorbeeld de voedselsector. “De informatie op een etiket is vaak te klein en niet duidelijk leesbaar.” Ook het probleem met het terugroepen van voedsel of producten kan volgens hem veel makkelijker worden met behulp van serialisatie. “We kunnen in de code informatie verwerken en mensen oproepen die het product gekocht hebben. Nu wordt dit vaak via websites gedaan, maar stel dat je dat niet leest?”

Interactie
In China, India en Brazilië wordt al volop gebruik gemaakt van de service, maar volgens Duracic moet Europa zich daar snel bij voegen. “De  consument én producent kunnen hier handig gebruik van maken om (meertalige) informatie te  ontvangen over een product, terwijl de producent zijn sociale verantwoordelijkheid voor zijn eigen product draagt en zijn product kan optimaliseren. Ook is er veel meer interactie mogelijk.”

Laatstgenoemde wordt volgens Duracic wereldwijd nog nauwelijks gebruikt, maar daar wil hij verandering in brengen. “We kennen allemaal the Internet of Things, maar ik wil er The Internet of Packaging van maken. Door gebruik te maken van de serialisatiecode in combinatie met een smartphone, is interactie met de consument mogelijk.” 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren