Sigarettenpakjes worden vanaf volgend jaar neutraal

18.10.2016 | Branchenieuws | 1162 keer bekeken
Sigarettenpakjes worden vanaf volgend jaar neutraal

Vanaf volgend jaar worden sigarettenpakjes neutraler. Het kabinet wil definitief af van opvallende kleuren, glitters, hologrammen en reliëf op de tabaksverpakkingen; pakjes mogen zelfs niet meer glanzen. Het doel van de maatregelen is vooral om jongeren ervan te weerhouden te gaan roken.

In mei van dit jaar gingen er al nieuwe Europese regels in voor sigarettenpakjes: afschrikwekkende plaatjes werden toegevoegd aan de verpakkingen. Tabakswaren worden nu dus nog onaantrekkelijker gemaakt door opvallende elementen te verbieden. Ook geurstoffen en themaverpakkingen zijn vanaf zomer 2017 verboden.

De regering constateerde dat er de afgelopen jaren een toename is geweest van opvallende kenmerken op tabaksverpakkingen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid schreef in een brief aan de Tweede Kamer: "Deze elementen kunnen extra aandacht voor de tabaksproducten genereren, in het bijzonder bij jongeren. Hierdoor wordt de kans vergroot dat jongeren deze producten aanschaffen en gaan gebruiken, waardoor ze ernstige gezondheidsschade kunnen oplopen. Jongeren dienen hiertegen te worden beschermd."

Er is nog geen sprake van geheel merkloze pakjes of uniforme verpakkingen. Fabrikanten mogen zelf bepalen hoe zij sigarettenpakjes willen vormgeven en beslissen hoe en waar ze hun logo plaatsen. Als het ontwerp maar binnen de nieuwe restricties blijft. Er wordt naar gestreefd dat de nieuwe regel op 1 juli 2017 in zal gaan.

Frankrijk voerde al eerder ‘plain packaging’ in voor sigaretten en tabak, evenals het Verenigd Koninkrijk. Buiten Europa was Australië het eerste land dat met neutrale tabaksverpakkingen invoerde.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • ShockCover ShockCover
    26.10.2016 - 07:31 uur | ShockCover ShockCover

    Sober of niet, feit blijft dat overal in de omgeving straks horror foto's op sigaretten pakjes zichtbaar zullen zijn. Ook jonge kinderen zullen geconfronteerd worden met verminkte baby's, afgrijselijke gezwellen en familie's aan vaders sterfbed. Niet alleen is de effectiviteit niet bewezen, ook de impact op niet rokers en (jonge) kinderen is volledig buiten beschouwing gelaten.
    ShockCover is dan ook van mening dat deze confronterende maatregel echt te ver gaat.