Situatie afval op stranden in 12 jaar nauwelijks verbeterd

02.08.2016 | Branchenieuws | 486 keer bekeken
Situatie afval op stranden in 12 jaar nauwelijks verbeterd

De Nederlandse Noordzeestranden blijven vies. Dat concludeert de stichting De Noordzee na twaalf jaar zwerfafval rapen tussen het Zeeuwse Cadzand en Schiermonnikoog.

Dit jaar werd er per honderd meter strand 380 stuks afval gevonden, voornamelijk kunststof. Het aantal is bijna gelijk gebleven aan tellingen van vorige jaren. De meeste troep komt van visserijschepen: netten, touwen en vispluis - plastic draden die aan sleepnetten hangen en die bij het vissen loskomen.

De tellingen begonnen gister met ruim honderd vrijwilligers die ieder jaar meewerken aan een schoonmaakactie van de stichting. Opvallend is het grote aantal dopjes van statiegeldloze flessen. De stichting pleit er nu voor om de herkomst van deze doppen in kaart te brengen.

Consumenten spelen een grote rol in de vervuiling op stranden, maar ook de scheepvaart kan er wat van, zo verklaart directeur Martin Dorsman van de Nederlandse redersvereniging KVNR tegen dagblad Trouw. "Wij zijn hier volop bezig met regelgeving en die regels worden door de Nederlanders reders goed nageleefd. Maar de Noordzee is een doorgaande vaarroute." 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren