Slimme verpakking merkt bedorven voedsel zelf op

14.06.2016 | Branchenieuws | 871 keer bekeken
Slimme verpakking merkt bedorven voedsel zelf op

Zelf checken of voedsel nog eetbaar is, is met de verwarring rondom houdbaarheidsdata steeds onduidelijker. Op de universiteit van Gent hebben ze een slimmere manier bedacht om te checken of iets nog eetbaar is: een slimme verpakking die controleert of voedsel nog te consumeren is.

In veel gevallen is voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is nog prima te eten, maar de meeste mensen zullen het er niet op wagen. Zodoende verdwijnen er jaarlijks duizenden kilo's aan prima eetbaar voedsel in de prullenbak. 

Om die verspilling tegen te gaan, heeft professor Frank Devlieghere van de Universiteit van Gent een 'slimme' verpakking ontwikkeld. Door middel van sensoren die de samenstelling in de lucht van een verpakking kan meten, worden de componenten die micro-organismen produceren opgemerkt 

Versheid
"Aan de hand van de samenstelling van deze componenten kunnen we de aanwezigheid van micro-organismen inschatten en dus de versheid van het product bepalen", zegt Devlieghere tegen de website Oneworld. "Het gebruik van deze technologie kan ervoor zorgen dat er minder voedsel verspild wordt."

De verpakking is vooral geschikt voor bederfelijke producten die je vindt in het koelvak: vleeswaren, gerookte vis, kant-en-klaarmaaltijden en gesneden groenten. Dat zijn ook producten waar de verspilling het grootst is omdat die snel bederven.

Het ontwikkelen van de verpakking duurde zo'n twee jaar. Volgens Devlieghere duurt het nog zeker vijf jaar voordat de slimme verpakking op de markt komt. "Het is de bedoeling dat men in de supermarkt de sensoren kan inlezen. Later zou de consument dit mogelijk ook kunnen doen, bijvoorbeeld in zijn koelkast."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren