'Smart Packaging biedt zowel voedselveiligheid als kwaliteit'

06.10.2016 | Beursnieuws | 1009 keer bekeken
'Smart Packaging biedt zowel voedselveiligheid als kwaliteit'

In aanloop naar AIPIA interviewt VerpakkingsProfs de sprekers van deze conferentie over actieve en intelligente verpakkingen. Deze maand Jonathan R. Freedman, directeur van het Amerikaanse CSP Technologies.

Wat voor product maakt CSP Technologies?
We hebben een PET-tray ontwikkeld waarin het mogelijk is om door middel van smart packaging het product langer houdbaar te houden. De onderlaag van de tray is gemaakt van absorberende laag, die verscholen zit onder een bodem van anti-microbische delen. Aan de bovenkant van de tray zitten labels met diezelfde anti-microbische delen verwerkt, waardoor deze het aantal bacteriën in de verpakking kunnen 'absorberen'. Deze twee lagen zijn permanent verwerkt in de wanden van de verpakkingen.

Wat is het grootste voordeel hiervan voor consumenten en verkopers?
Ons product biedt zowel kwaliteit van voedsel als voedselveiligheid. Doordat de sappen die uit producten als gesneden fruit komen geabsorbeerd worden in de wanden van de verpakking, wordt de voedsel kwaliteit behouden. Het product drijft immers niet in zijn eigen sappen. Daarnaast bieden we een nieuw level van voedselveiligheid: doordat de bacteriën opgevangen worden in de wand van de verpakking, wordt de verdere ontwikkeling hiervan tegen gegaan. 

Hoe lang is het product door deze verpakking langer houdbaar?
Als er wordt gekeken naar het verpakken van verse groenten en fruit, is het mogelijk om de houdbaarheid met twee weken te verlengen. Uiteraard is de uiteindelijke houdbaarheidsdatum afhankelijk van een aantal externe factoren, die allemaal individueel hun invloed hebben op het product. Dat gezegd hebbende, hebben we het idee dat we de 14 dagen kunnen garanderen omdat we werken met het absorberen van de bacteriën. Dit heeft ook directe invloed op de andere, externe factoren. 

Hoe maakt de verpakking duidelijk dat het fruit of de groenten nog steeds eetbaar zijn?
Op dit punt verschilt onze verpakking weinig van andere verpakkingen in deze markt. De zichtbaarheid van het fruit of de groenten is hierbij essentieel, en daarbij is de smaak van het fruit nog steeds het meest belangrijke punt om te testen of het product nog goed is. 

Zijn er andere markten waarin deze verpakking een oplossing kan zijn?
Tot nu toe werken we enkel met groenten en fruit, maar onze verpakking kan ook een oplossing bieden voor bijvoorbeeld gevogelte, vlees en vis.

CSI Technologies spreekt op het AIPIA Congres, dat op 14 en 15 november 2016 in Amsterdam plaatsvindt. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren