Soup Surfer Merijn Tinga: ‘Nadenken over recycling is cruciaal’

17.10.2016 | Beursnieuws | 905 keer bekeken
Soup Surfer Merijn Tinga: ‘Nadenken over recycling is cruciaal’

Met zijn presentatie op Packaging Innovations Amsterdam hoopt Plastic Soup Surfer Merijn Tinga de verpakkingsbranche duidelijk te maken dat statiegeld op kleine flesjes noodzakelijk is. “Denk goed na over hoe je product eindigt en pas hier je ontwerp op aan.”

Tinga, die van oorsprong bioloog is, zag tijdens veel van zijn surfsessies de enorme berg afval in het zeewater. “Op de verlaten stranden waar ik voorlangs vaar kom ik veel aangespoeld plastic afval tegen. Vooral de enorme hoeveelheid plastic afval viel me op. Het meeste plasticafval dat in zee terecht komt is van 'single use packaging'.”  

Plastic Soup Surfer
Als bewustwordingsactie bedacht Tinga in 2014 de Plastic Soup Surfer. Met een surfboard dat gemaakt is van plastic flesjes en ander klein afval dat Tinga vond op stranden, surfte hij vanuit België langs de Nederlands naar Duitsland. Op deze manier zette hij zijn statement kracht bij: een board van 10kg aan afval is gelijk aan wat er iedere maand per 250 meter strand aanspoelt. Tinga is vervolgens vijf maanden gaan zeilen over de Noordzee en de Baltische zee. Van deze tochten maakte hij samen met zijn dochter educatieve vlogs, voor op basisscholen. “Ik besloot dat ik meer concreet actie wil voeren tegen afval in de zee. Elk jaar sterven er meer dan 1.000.000 zeevogels en 100.000 zeezoogdieren aan inname, verstikking en verstrikking als gevolg van plastic afval.”

Die actie vond hij in het plan om statiegeld op kleine PET-flesjes te willen realiseren. “Statiegeld voorkomt tot 40% van het plastic zwerfafval en 80% van het afval van drankverpakkingen. 10 cent per PET-flesje kan een enorm verschil maken.”

‘Statiegeld op kleine flessen’
Tinga wil minstens 40.000 handtekeningen verzamelen om via een burgerinitiatief het onderwerp ‘statiegeld op kleine flessen’ op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Tot nu toe heeft hij er 12.000 opgehaald, onder andere door zijn actie onder de aandacht te brengen door afgelopen september een 178 kilometer lange surftocht over de Noordzee te maken. Tinga wilde hiermee de eerste worden die de overtocht van Schevingen naar Engeland maakt op een board gebouwd van gevonden PET-flesjes. “Ik bouwde een nieuw kiteboard dat enkel gemaakt was van PET-flesjes.”

Nadenken over recycling

Met zijn presentatie tijdens Packaging Innovations Amsterdam wil Tinga de verpakkingsbranche nogmaals op het hart drukken dat ontwerpers nadenken over hun verpakkingsontwerp. “Zorg ervoor dat je ontwerp past binnen de doelstellingen van de circulaire economie, dat je product als het gebruikt is weer grondstof kan zijn.” Nadenken over recycling is daarbij volgens Tinga cruciaal. “Er zijn verschillende methodes om te zorgen dat verpakkingen zo hoogwaardig mogelijk gerecycled wordt. Statiegeld is daar de meest zuivere vorm van.” Opruimen is volgens hem niet de juiste manier: “Er moeten eerder maatregelen genomen worden. We moeten veel zuiniger omgaan met onze bronnen.”

Packaging Innovations vindt plaats op 23 en 24 november in Taets Art & Event Park in Amsterdam. Wil je hierbij aanwezig zijn? Registreren kan hier!


Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 21.10.2016 - 16:55 uur | Wilbert Schocke

    Ben het helemaal met hem eens dat er echt wat moet gebeuren aan de gigantische berg plastic afval.
    Alleen vind ik het storend dat er alleen maar gewezen wordt naar de verpakkingsbranche, terwijl eerlijkheidshalve wij ons als consument eens moeten afvragen waardoor die gigantische hoeveelheid plastic in zee terecht komt. Zijn wij consumenten niet de grote vervuilers? Wij ( ik generaliseer) zijn toch diegene die alles overal laten rondslingeren en niet netjes in de afvalemmer gooien?
    Ik zou het fijn vinden als ook hier eens over wordt nagedacht en niet altijd de verpakkingsbranche de schuld krijgt en met oplossingen moet komen.

    W. Schocke