'Stadsvogels niet langer bang voor zwerfafval'

10.06.2016 | Branchenieuws | 403 keer bekeken
'Stadsvogels niet langer bang voor zwerfafval'

Stadsvogels zijn in tegenstelling tot hun op het platteland levende soortgenoten niet bang voor straat afval. Normaliter zijn de dieren voorzichtig met het eten van voedsel dat omringd is door blikjes, flessen en plastic tassen. De dieren in de stad worden steeds mondiger door de grote berg zwerfafval in de stad.

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge confronteerden vogels in de stad en op het platteland met tafels die waren bezaaid met voedsel. Het vogelvoer was omgeven door afval (blikjes en plastic) en andere vreemde objecten, zoals legoblokjes en kleurige stukken wol en stof.  

De onderzoekers observeerden vogels van verschillende soorten die de tafels benaderden en noteerden minutieus hoe lang elk dier aarzelde om van het voedsel te eten. Kraaiachtigen op het platteland hadden de meeste angst voor de vreemde objecten. Deze vogels durfden het voedsel op de tafels niet of nauwelijks te benaderen.

Angst
Kraaiachtigen uit de stad pikten wel regelmatig voedsel weg dat in de buurt lag bij blikjes, flessen en plastic tassen. Waarschijnlijk zijn de dieren hun angst voor deze objecten verloren, omdat ze in de stad vaak zwerfafval tegenkomen.

Zwerfafval kan gevaarlijk zijn voor vogels. Veel vogels bouwen nesten met zwerfafval. Heel creatief, maar niet zo veilig voor hun kuikens. Die komen wel eens vast te zitten tussen de stukjes kunststof die in de nesten zijn verwerkt.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren