Stanford University ontwikkelt PET fles uit CO2

15.03.2016 | Branchenieuws | 790 keer bekeken
Stanford University ontwikkelt PET fles uit CO2

Onderzoek aan de Amerikaanse Stanford University heeft een mild proces opgeleverd om uit CO2 en landbouwafval duurzame plastics te produceren.

De techniek van Stanford is een alternatief voor de productie van PET-plastics uit aardolie. Uit CO2, carbonaat en oneetbare biomassa maken de onderzoekers bij 200 graden Celsius de bioplastic PEF (polyethyleenfuranoaat). “Het is ons doel om aardolie in de productie van plastics te vervangen door CO2”, zegt Matthew Kanan, als chemicus vebonden aan Stanford. “Als we dat kunnen doen zonder al te veel gebruik van fossiele energie dan verlagen we de CO2-impact van de industrie dramatisch.”

Kanan ontdekte dat de reactie voor de productie van de belangrijkste grondstof voor PEF verloopt in gesmolten carbonaat, bij 200 graden. Tot nog toe was de productie van deze grondstof, FDCA, uit CO2 en biomassa een energie-intensief proces. Het PEF-plastic dat Kanan maakt is chemisch identiek aan het plastic dat de Nederlandse start-up Avantium produceert uit plantaardige suikers. “Het gebruik van fructose is problematisch omdat je dan concurreert met de voedselvoorziening”, zegt Kanan. “Het is veel beter om oneetbare plantenresten en CO2 te gebruiken.”

Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de VerpakkingsProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren