Statiegeld blijft voorlopig bestaan

12.06.2014 | Branchenieuws | 1351 keer bekeken

Het statiegeld op plastic flessen blijft voorlopig gehandhaafd. Dat staat in een brief die staatssecretaris Wilma Mansveld naar de Tweede Kamer verstuurde. Het statiegeld zou eigenlijk per 1 januari 2015 verdwijnen nadat een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer berekende dat het goedkoper was om statiegeld af te schaffen. Met het statiegeldsysteem wordt 5 tot 6 procent van de kunststofstroom ingezameld. 

Het statiegeld blijft, omdat de verpakkingsindustrie nog niet voldoet aan alle prestatieafspraken die zijn overeengekomen in de Raamovereenkomst verpakkingen. In die Raamovereenkomst waren 6 prestatieafspraken vastgelegd om het verpakkingenbeleid Van Afval Naar Grondstof (VANG) te realiseren. Eén van die afspraken was het compleet verwijderen van pvc uit de supermarkten. Uit recent onderzoek bleek dat in veel verpakkingen toch nog steeds pvc wordt gebruikt. Bovendien bleken veel supermarkten niet op de hoogte van de aanwezigheid van pvc in de verpakkingen.

Hoewel er in de afgelopen jaren veel veranderingen zijn doorgevoerd in de verpakkingsindustrie, oordeelde Mansveld dat de verpakkingsindustrie daarom nog niet kan gaan profiteren van de afschaffing van het statiegeld.

Pvc is minder makkelijk te recyclen vanwege de stabilisatoren die aanwezig zijn. Daarnaast komen er bij verbranding gechloreerde koolwaterstoffen vrij die slecht zijn voor het milieu. 

Begin 2015 wordt er opnieuw gekeken of de verpakkingsindustrie voldoet aan de prestatieafspraak rondom pvc. In juni 2015 zal dit onderzoek geëvalueerd worden en de optie tot afschaffen van statiegeld opnieuw op de tafel komen. In 2017 moet de verpakkingsindustrie ervoor zorgen dat 52 procent van het kunststof verpakkingsmateriaal wordt gerecycled.

Het statiegeld had niet alleen tegenstanders: de PvdA wilde het behouden en ook milieuorganisaties lobbyden voor het behoud. Een ander onderzoeksinstituut berekende dat het statiegeld juist geld bespaarde,  maar die resultaten zijn volgens de Tweede Kamer incompleet en daardoor onbruikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren