Studenten ontwikkelen nieuwe vorm van bioplastic

19.12.2016 | Branchenieuws | 1063 keer bekeken
Studenten ontwikkelen nieuwe vorm van bioplastic

Drie studenten van de Universiteit van Wageningen hebben een nieuwe vorm van bioplastic ontwikkeld. Hun team, Perfect Package, won met deze ontdekking de studentencompetitie in het vakgebied Chemie. 

Nieuwe ontdekking
De Wageningse studenten ontwikkelden een biologisch afbreekbaar plastic dat geschikt is als voedselverpakking. Veel bioplastics zijn permeabel en nog niet geschikt voor verpakkingsmaterialen. De studenten deden daarom onderzoek naar het gebruik van nanodeeltjes om het plastic meer waterdicht en stabieler te maken.

Perfect Package maakte gebruik van chitine, waterafstotende stof afkomstig van schaaldieren. Dat is niet iets nieuws, onderzoekers van het Wyss Instituut aan Harvard University zagen al eerder dat je de schubben van garnalen kunt omvormen tot bioplastic. Het lukte deze studenten al eerste om een bijna commercieel bioplastic te maken van nanodeeltjes gemaakt van chitine. Volgens de jury is het vergelijkbaar met normaal plastic. Het onderzoek wordt gepresenteerd in een wetenschappelijk tijdschrift, ook hebben de studenten al vernomen dat verschillende bedrijven interesse hebben in hun nieuwe ontdekking.  

Prijzengeld
Het onderzoeksvoorstel van Perfect Package werd uitgekozen uit negen andere inzendingen voor de NWO Top Sector Chemistry Student Competition. Ze kregen een gezamenlijk bedrag van 27.000 euro om hun onderzoek te starten. Daarna presenteerden de studenten aan twaalf juryleden hun onderzoek en werden zij tot winnaar benoemd. De studenten kregen alle drie een cheque ter waarde van 1000 euro uitgereikt tijdens de landelijke scheikundeconferentie begin deze maand.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • L Broers
    24.01.2017 - 16:06 uur | L Broers

    In bovenstaand artikel noemen jullie een onderzoek van het Wyss Institute. Zij hebben geen chitine gebruikt in hun uiteindelijke product, maar chitosan. Chitosan is de gedeacetyleerde vorm van chitine. Het chitine moet een erg bewerkelijk proces ondergaan om chitosan te verkrijgen, wat chitosan ook meteen een stuk duurder maakt als je het wil kopen. De eigenschappen veranderen door het proces ook gedeeltelijk. Hun plastic bestond volgens mij ook volledig uit chitosan. De onderzoeken zijn dus niet geheel vergelijkbaar. Maar de timelapse die ze hebben gemaakt is wel erg leuk om te zien!
    Het lijkt me wel netjes als jullie bij een artikel ook de bron vermelden waar de informatie vandaan komt, zodat je dat als geïnteresseerde lezer ook nog kan bekijken.

    De link naar het officiële artikel: http://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2016/cw/team-perfect-package-wint-topsector-chemie-studentencompetitie-2016.html