Tarief inzameling drankenkartons vastgesteld

05.08.2014 | Branchenieuws | 1135 keer bekeken

Vanaf 2015 krijgen gemeenten een vergoeding van het Afvalfonds Verpakkingen voor het apart inzamelen van drankenkartons. Dat betekent dat producenten en importeurs er verplicht voor moeten zorgen dat een bepaald percentage van de door hen op de markt gebrachte drankenkartons wordt gerecycled. Producenten en importeurs van drankenkartons moeten daarom een systeem voor drankenkartons bedenken waarbij recycling gestimuleerd wordt. Er is nog geen specifieke, kwantitatieve verplichting, maar deze kan in de toekomst wel worden vastgesteld. Het gaat om te beginnen over een periode van 3 jaar. Het plan is vastgelegd in het Besluit Beheer Verpakkingen.

Tarief drankenkartons

Het afvalfonds verpakkingen wil daarom per bedrijf weten hoeveel kilogram drankenkartons u op de markt brengt en uit welke materialen deze drankenkartons bestaan. De verschillende materialen worden dus uitgesplitst op de aangifte. Per materiaal moet het aantal kilogrammen worden ingevuld. Het tarief voor drankenkartons is vastgesteld op € 0,174 per kilogram en dit geldt voor alle materiaalsoorten waaruit het drankenkarton is samengesteld. 

Aangifte drankenkartons

Bedrijven die drankenkartons op de markt brengen moeten begin 2015, naast hun definitieve aangifte voor 2014, een correctie opgaaf 2015 te doen. In de nieuwe aangifte moeten bedrijven aangeven hoeveel drankenkartons ze denken te produceren. Op die manier hoopt het afvalfonds verpakkingen het afval van drankenkartons terug te dringen en de recycling van deze kartons beter te garanderen. Op de website van het Afval Fonds verpakkingen ziet u een voorbeeld van zo’n aangifte.

Waarom gescheiden inzamelen?

Drankenkartons  zijn niet alleen voor dranken geschikt, maar ook voor andere levensmiddelen zoals soepen of sauzen. Drankenkartons bestaan meestal uit  een combinatie tussen  papier/karton, kunststof en aluminium. Op dit moment gooien consumenten hun drankenkartons bij het oud papier of het reguliere restafval, waarna de kartons verbrand worden. Echter, omdat drankenkartons uit meerdere materialen bestaan is dit niet de meest milieuvriendelijke oplossing.  

Het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken (KIDV) berekende dat aparte inzameling van drankenkartons het scheidingspercentage bij gemeenten met bijna 0,5% verhoogt. Nederlanders gooien jaarlijks 70.000 ton drankenkartons weg.

Produceert uw verpakkingsbedrijf drankenkartons? Dan weet u nu wat u te doen staat.

Foto: Flickr.com/ Steven Depolo

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren