'Te grote verpakking oorzaak van verspilling in de zorg'

11.08.2015 | Branchenieuws | 773 keer bekeken

Te grote verpakkingen blijven nog steeds een belangrijke rol spelen bij de vele verspilling in de gezondheidszorg. Dat zegt wijkverpleegkundige en projectmedewerker Margo Berends van Buurtzorg, die de discussie over verspilling in de zorg een aantal jaren geleden aanzwengelde.

In mei 2012 vroeg Berends aandacht voor de verspilling van zorg. De organisatie schatte het bedrag dat gemiddeld bij cliënten in huis ligt in de vorm van medicijnen, verbanden en andere materialen al gauw op honderd euro. Twee jaar na deze schatting, die tot het meldpunt 'Verspilling in de zorg' leidde,  staat de teller op ruim 21 duizend meldingen door patiënten en zorgverleners.

Terminale zorg
Ondanks dat ze erg blij is met de oprichting van het meldpunt, is Berend ontevreden over de vorderingen. Vooral verpakkingen spelen hier een belangrijk rol bij. Vooral in de terminale zorg zijn de voorbeelden schrijnend, zoals de acht dozen sondevoeding of de honderd katheterzakken voor een cliënt die naar huis gaat om te sterven.

Toch heeft Berends niet het idee dat het meldpunt voor niks opgericht is. "Verpleegkundigen zijn alerter geworden. Op veel zaken, zoals de verpakkingen van medicatie, heb je als verpleegkundige weinig invloed. Maar ongeopend inco- en wondzorgmateriaal nemen veel teams gewoon mee naar kantoor voor de volgende cliënt. Eén team heeft geregeld dat het als oefenmateriaal naar een opleiding gaat, een ander stuurt het naar een ziekenhuis in Ghana. En als een cliënt gaat verhuizen, bellen we met de wmo-ambtenaar van de nieuwe gemeente of de rolstoel mee mag.'

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren