Terracycle: "Producenten moeten zelf recyclen"

09.03.2015 | Branchenieuws | 1915 keer bekeken

Het recyclen van afval is een taak die we volgens recyclingsbedrijf TerraCycle met z'n allen moeten vervullen. Producent en consument kunnen er samen voor zorgen dat afval op een goede manier weer een tweede leven krijgen.

Volgens het recyclingsbedrijf, dat actief is in 21 verschillende landen, zijn in principe alle producten en verpakkingen te recyclen. "Maar het kost bij het ene product meer moeite dan bij het andere," zegt Eytan Boosman, Benelux-manager van het bedrijf. "Wat gerecycled wordt, wordt vooral aan de hand van economische waarden bepaald: wat heeft nog meer waarde? Terwijl bijna alles opnieuw te gebruiken is."

Om consumenten en producenten aan te sporen werkelijk ieder soort afval te recyclen, werken verschillende bedrijven in Nederland met het bedrijf samen. Pennenproducent BIC strijdt tegen het imago van de pen als wegwerpproduct en houdt inzamelingsacties. Voor iedere pen die mensen opsturen naar TerraCycle, krijgen ze twee punten. Die punten staan garant voor een bepaald geldbedrag, dat te besteden is aan een zelf te kiezen goed doel. "Op deze manier verbinden we een beloning aan het recyclen. We merken dat dit een extra duwtje in de goede richting is."

Gesloten kring
Ook snoepproducent Fruittella heeft een actie opgezet. Wie snoepverpakkingen van een willekeurig merk opstuurt naar TerraCycle, sponsort daarmee automatisch een goed doel. "Dat kan bijvoorbeeld de plaatselijke scouting zijn, maar ook een egelopvang in de buurt." In onder andere Assen (Drenthe) doet de Jumbo mee aan de actie.


Volgens Boosman gaat het hier om een stapje verder in het proces van recyclen. "Veel bedrijven proberen groen en goed te produceren, maar zodra het product de fabriek verlaat is daar geen zicht meer op. Door het op deze manier in te zamelen en via TerraCycle laten recyclen, kan de producent de kring sluiten."

In andere landen werkt TerraCycle op dezelfde manier, maar met andere inzamelingsacties. "In Frankrijk zamelen we onder andere sigaretten in en in Amerika samen met Capri Sun drinkpakjes." Dat laatste is een groot succes: iedere twee dagen ontvangt TerraCycle zo'n miljoen pakjes van Amerikaanse basisscholen. "Het doel is om de drinkpakjes, die van verschillende materialen gemaakt zijn, even recyclebaar te maken als de PET-fles. Een flinke stap, maar het moet mogelijk zijn."

Functies
De ultieme droom van het bedrijf wordt met de opkomst van verpakkingsvrije winkels steeds tastbaarder. "Het liefst zouden we zien dat er helemaal geen verpakkingen meer gebruikt worden. Maar er zijn nou eenmaal bepaalde functies van verpakkingen die dermate belangrijk voor bijvoorbeeld houdbaarheid van het product."

Hoog op de verlanglijst van TerraCycle staat de chipszak, gevolgd door de koffiecapsule en de sigaret. Boosman hoopt dat bedrijven steeds meer in gaan zien dat zij aan het recyclen van hun eigen product een belangrijke bijdrage kunnen leveren. "En dat ze daar ook daadwerkelijk in willen investeren. Het is niet goedkoop om zo'n inzamelingsactie op te zetten, want het overgrote deel van de kosten komt op hun rekening. Maar je draagt bij aan een betere wereld: iets wat consumenten steeds meer waarderen."

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • George Perales
    12.03.2015 - 11:14 uur | George Perales

    with this proces van recyclen = C2C will keep this planet a more livable and more sustainable, (and in everything we do ) we apply our values of respect and honesty through a commitment to make a better living and enjoyable green world.