Tetra Pak onderzoekt alternatief voor tht-datum

18.12.2015 | Branchenieuws | 698 keer bekeken

Het onderzoeksbureau Stroom heeft in opdracht van Tetra Pak van 25 tot en met 30 november een peiling gehouden onder 1026 Nederlanders tussen 18 en 65 jaar. Van hen noemt 46% de verwarrende houdbaarheidsdata op verpakkingen de grootste oorzaak van voedselverspilling. 

Ongeveer een derde van de ondervraagden zegt bang te zijn om ziek te worden door het gebruik van producten na het aanbreken van de houdbaarheidsdatum. De term 'Tenminste Houdbaar Tot' (THT) wordt vaak verward met de uiterste gebruiksdatum 'Te Gebruiken Tot' (TGT). Van de respondenten weet 42% dat er verschil zit tussen de twee termen en 54% kan dat verschil volgens eigen zeggen benoemen. Verpakkingsproducent Tetra Pak zoekt naar een alternatief voor de THT-datum.

Met hulp van een panel voedingsexperts, representatief onderzoek en social media blijkt dat een nieuwe definitie voor THT van grote invloed kan zijn op het terugdringen van de voedselverspilling in heel Nederland. Dertien voedingsexperts bogen zich onlangs over de mogelijk nieuwe term. De 5 beste uitkomsten zijn de afgelopen 2 weken beoordeeld via een representatieve steekproef en social media. Vrijwel alle respondenten geven aan de 5 suggesties minstens even goed te vinden als de huidige aanduiding met THT. 

Kwaliteit
De populairste aanduiding is 'Kwaliteit gegarandeerd tot'. Deze krijgt 40% van de stemmen. Respondenten vinden deze term beter dan de huidige aanduiding omdat die verduidelijkt dat producten veelal nog prima te consumeren zijn na het verstrijken van deze datum. Van de ondervraagden zegt 54% door deze definitie minder bang te zijn om ziek te worden van producten die de houdbaarheidsdatum bereikt hebben en 55% van de respondenten zegt bij invoering van deze term vaker te zullen kijken, proeven of ruiken voor ze voedingsmiddelen weggooien. Daarnaast geeft 60% aan met vervanging van de term THT minder voedsel weg te gooien waarvan de houdbaarheidsdatum is bereikt.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • Wienus van Oosterum
    22.12.2015 - 14:58 uur | Wienus van Oosterum

    "Kwaliteit gegarandeerd tot": eindelijk, want het werd tijd! M.b.t. de import van verpakte producten: Kan Nederland dit in het 1ste halfjaar van 2016 ff op EU niveau regelen?

  • Wim Bergman
    22.12.2015 - 14:41 uur | Wim Bergman

    Goede actie die veel onduidelijkheid en verspilling tegen zal gaan.