Tweede Kamer wil houdbaarheidsdatum niet meer verplichten

02.10.2015 | Branchenieuws | 857 keer bekeken

De Tweede Kamer wil van de houdbaarheidsdatum van bepaalde producten af. Deze t.h.t.-datum zou tot veel voedselverspilling bij de consument leiden.

Nu zijn retailers nog verplicht om op alle producten een houdbaarheidsdatum te plaatsen. Dit geldt dus ook voor producten die dat niet nodig hebben, zoal rijst, pasta, koffie en snoep. Deze producten kunnen nog lang na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden geconsumeerd. Toch is een verlopen datum op een pak spaghetti achter uit het keukenkastje voor veel consumenten reden om het pak weg te gooien.

De Tweede Kamer verzoekt de regering nu, in een motie van Jaco Geurts van het CDA en Carola Schouten van de ChristenUnie, om het Nederlandse EU-voorzitterschap aan te grijpen om de lijst met producten die zijn vrijgesteld van de verplichte datumvermelding, uit te breiden.

Volgens de regering gooien Nederlandse consumenten ieder jaar voor € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2,5 miljard aan voedsel

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren