UGent onderzoekt kunststof gemaakt door bacteriën

15.07.2016 | Branchenieuws | 492 keer bekeken
UGent onderzoekt kunststof gemaakt door bacteriën

Plastic dat ontstaat doordat bacteriën stoffen uit afval omzetten in kunststof. Onderzoekers van de Universiteit Gent (UGent) doen er onderzoek naar. Als deze proeven lukken, kan het plastic ingezet worden als foodverpakkingen.

Concreet is het nieuwe soort plastic gemaakt van polyhydroxybutyraat (PHB), verduidelijkt professor Marjan De Mey van de vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie tegen het Belgische persbureau Belga. "De bacteriën zetten in hun metabolisme suiker om tot minuscule korreltjes PHB, die ze opslaan in hun cellen. In ons lab doen we die cellen barsten en zuiveren we de korreltjes, zodat ze kunnen dienen als basis voor plastic."

Die bacteriën groeien op allerlei afval, zoals plantenafval of papier. In haar doctoraatsonderzoek ontdekte Nanou Peelman van de universiteit dat PHB, net als andere plastics uit alternatieve grondstoffen, zoals maïs of suikerriet, gebruikt kan worden als verpakkingsmateriaal voor voeding. Peelman ging na hoe goed deze verpakkingen de voeding beschermen en hoe goed ze tegen hitte kunnen.

'Uit ons onderzoek bleek dat heel wat van deze 'alternatieve' plastics perfect kunnen gebruikt worden als verpakking voor voeding. PHB bleek bijvoorbeeld hitteresistent, wat belangrijk is voor de verpakking van bijvoorbeeld opwarmmaaltijden. De nieuwe plastics kunnen dezelfde garanties bieden als hun voorgangers op basis van aardolie", klinkt het. Daarnaast is PHB ook composteerbaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren