Uitvinder beschuitinkeping krijgt weer gelijk van rechter

22.12.2016 | Branchenieuws | 562 keer bekeken
Uitvinder beschuitinkeping krijgt weer gelijk van rechter

Beschuitbakker Continental Bakeries heeft opnieuw een octrooizaak verloren tegen de uitvinder van de beschuitinkeping Theo Tempels. Continental Bakeries is bang dat het bedrijf failliet gaat als ze de inkeping niet meer mogen gebruiken.  

Octrooi
In 2000 kreeg de 77-jarige uitvinder Theo Tempels het octrooi voor zijn slimme idee om beschuiten te bakken met een inkeping. Door deze techniek kunnen de beschuiten makkelijker uit de verpakking worden gehaald zonder beschadigd te raken. Theo Tempels gaf  toestemming aan beschuitbakkers Bolletje en Van der Meulen om het idee te gebruiken.

Continental Bakeries bood volgens het vonnis 0,003 cent per beschuitrol, een vaste vergoeding van 25.000 euro bij twee miljoen verkocht rollen en in totaal 31.000 euro per jaar aan Tempels. Theo Tempels wees het bod af waardoor de bakker geen gebruik mocht maken van de inkeping. 

Beschuitsoap
De beschuitsoap ging verder. Uit een vonnis van de rechtbank Gelderland is gebleken dat Continental Bakeries vorige maand opnieuw Tempels voor de rechter had gesleept. Dit keer beschuldigde het bedrijf de uitvinder van misbruik van zijn machtspositie.

Vorige week oordeelde de voorzieningenrechter dat Tempels zelf mag bepalen aan wie hij zijn licentie geeft. Volgens de rechter zijn er namelijk talloze andere manieren om het beschuit uit de verpakking te halen. Tevens is er volgens de rechter geen sprake van machtsmisbruik. Continental Bakeries heeft nog niet gereageerd op de verloren rechtszaak en heeft verder ook nog geen toelichting gegeven op het mogelijk sluiten van haar bedrijf.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren