‘Value Added Pack werkt enkel als actie dichtbij het merk staat’

14.11.2016 | Beursnieuws | 538 keer bekeken
‘Value Added Pack werkt enkel als actie dichtbij het merk staat’

In de kleine slijterijen die Nederland kent is er niet altijd ruimte voor drankmerken om uit te pakken met grote merkdisplays. Value Added Packs worden daarom uitgebreid gebruikt om op te vallen in het schap. Maar wat zijn de do’s and don’ts? Sabine Bouter van Pernod Ricard geeft in haar presentatie op Packaging Innovations uitleg.

Grote merkdisplays zijn een probleem in de kleine Nederlandse slijterijen. Maar hoe trek je dan de aandacht van de consument? Volgens Sabine Bouter van Pernod Ricard zijn Value Added Packs daarvoor een goede oplossing. Het bedrijf heeft verschillende grote namen als Malibu, Havana Club en Jameson in de stal en is wereldwijd de nummer twee speler als het gaat om gedistilleerde dranken en wijnen. “In Nederland mag sterke drank enkel in de slijterij verkocht worden. Waar deze in het buitenland vaak verkocht wordt in grote hypermachés, kent ons land vooral veel kleine slijterijen waar niet altijd ruimte is voor merkdisplays.”

De oplossing zoekt Pernod Ricard in Value Added Packs, waarbij de verpakking extra uitgebreid wordt om zoveel mogelijk op te vallen in het schap. Tijdens Packaging Innovations Amsterdam gaat Bouter samen met Bastiaan Krips van Buro Benk in op de aantrekkingskracht van deze verpakking die de verkoop moet stimuleren. “Zeker in drukke tijden van ons merk is het belangrijk om met je merk op te vallen. Kerst, Oud en Nieuw en Vaderdag zijn momenten dat veel van onze merken goed verkocht worden. Dan is de verpakking de ideale manier om iets toe te voegen aan de verkoop om zodoende waarde toe te voegen aan de categorie en minder diep af te prijzen.”

Merkstrategie
Voor het bedenken van een Value Added Pack is het vooral van belang dat de actie dichtbij het merk staat. Bouter: “De consument moet zich niet afvragen wat de connectie is tussen de verpakking en het merk. Dat is niet alleen belangrijk voor je verkoop, maar ook voor de merkstrategie.” Zo werd voor whiskeymerk Jameson een actie bedacht rondom Movember, waarin mannen in november hun snor laten staan voor het goede doel. “Bij een fles Jameson zit nu een houten vlinderdas met een afbeelding van een snor. Een subtiele actie, die ons een voorsprong geeft op de concurrent in het schap.”

Sommige acties lopen zo goed dat ze zelfs herhaald worden. Kokosrum merk Malibu kent al twee zomers lang een halve kokosnoot rondom de verpakking waaruit gedronken kan worden. “Deze actie heeft onze verkoop echt een boost gegeven. De verpakking is onderdeel van een 360 graden campagne, waarbij ook een reis naar Curaçao te winnen viel. Dit maakte de actie tot een groot succes.”

Een kokosnoot is goed omdat het bij het merk past, maar de acties mogen volgens Bouter niet teveel inspelen op een te jonge doelgroep. “We hebben ons aan de regels te houden dat er geen alcohol verkocht mag worden aan jongeren onder de 18 jaar en we willen onverantwoordelijk alcoholgebruik absoluut niet stimuleren. Dat betekent dat we niks doen met buckets of attributen die een te jonge doelgroep aanspreken.” Ook is het van belang dat de acties in het schap passen. “We mogen nou eenmaal niet teveel ruimte innemen. Dat is het nadeel van de beperkte ruimte in de slijterijen, maar daar ligt voor ons ook een goede uitdaging.”


Registeren voor Packaging Innovations kan via deze link.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren