Van PET naar PEF: hoe zit het ookal weer?

18.06.2014 | Branchenieuws | 5587 keer bekeken

Wat 10 jaar geleden nog een “ver-van-mijn-bed-show” was, wordt zo langzamerhand de normaalste zaak van de wereld: de overgang van PET naar PEF flessen. Een voorbeeld is Coca-Cola die in 2010 hun eigen PlantBottle lanceerden, die voor bijna 80% uit plantaardig PET bestaat. Maar wat is PEF nu eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Eigenschappen van PEF

Plantaardig PET staat bekend als PEF: een biobased materiaal dat geproduceerd kan worden uit maïs. PEF staat voor poly-ethylene-furanoate. De bouwsteen voor PEF is furaandicarbonzuur. Deze moleculen, kortweg furanen genoemd, zijn moleculen die gebaseerd zijn op koolhydraten. Die koolhydraten kunnen niet alleen uit levendige organismen zoals maïs of suikerriet gehaald worden, maar ook uit houtsnippers, landbouwafval of oude kranten.

Naast het feit dat PEF flessen beter zijn voor het milieu zijn er ook andere voordelen. Zo laat PEF minder licht, water en koolstof door, waardoor het product in de fles langer meegaat. Navenant is er sprake van minder verspilling. PEF is bovendien erg sterk, waardoor de verpakkingen dunner kunnen worden geproduceerd. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig en gaan de productiekosten naar beneden

De overgang van PET naar PEF flessen die ruim twee jaar geleden is ingezet is nog niet op het niveau om alle PET flessen uit de schappen te krijgen. Toch is de industrie een flinke inhaalslag aan het maken. Vorige week bleek dat technologieconcern Avantium een financieringsdeal heeft gesloten van 36 miljoen euro. Deze kapitaalinjectie komt ten goede aan de doorontwikkeling van PEF. Onder meer Coca-Cola en Danone investeren fors in de groei van PEF.

Coca-Cola maakt nu al gebruik van dit PEF plastic voor de productie van hun flessen, die voor 22,5% uit PEF bestaat. Het bedrijf wil tegen 2020 volledig zijn overgestapt op PEF-flessen.

Nadelen

Ondanks de voordelen op het gebied van performance en duurzaamheid zijn er nog twee kleine kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van PEF. Op dit moment is het een stuk duurder om het te produceren. Daarnaast moet er nog worden gekeken naar de recyclemogelijkheden van PEF flessen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Eric Liebers
    16.07.2015 - 10:13 uur | Eric Liebers

    Goed artikel. Als PEF over enkele jaren op grote schaal geproduceerd kan worden dan verzekert dit de duurzaamheid van kunststof verpakkingen. PEF is weliswaar duurder maar heeft ook betere barrère-eigenschappen en is sterker (dus minder materiaal vereist). Omdat PEF optisch gescheiden kan worden bij de afvalverwerker maakt dit dat kunststof verpakkingen in de toekomst volledig kunnen voldoen aan het cradle-to-cradle principe.