Verbod plastic waterfles vermindert afvalstroom niet

10.09.2015 | Branchenieuws | 627 keer bekeken

Plastic waterflesjes en de grootschalige consumptie hiervan staan al langere tijd onder druk. Maar Amerikaans onderzoek wijst uit dat het verbieden hiervan leidt tot meer consumptie van ongezonde dranken als frisdrank. Wat is belangrijker: gezondheid of milieu?

Onderzoekers van de University van Vermont, Burlington onderzochten hoe studenten op de campus reageerden op het verbod van plastic waterflesjes. Ze keken hierbij naar hun koopgedrag, gezondheid, drankkeuze, het aantal calorieën dat zij nuttigden op een dag en het aantal toegevoegde suikers dat ze binnen kregen.

Wat het resultaat was van het onderzoek, laat zich bijna raden: de verkoop van frisdrank, en daarmee het aantal calorieën en toegevoegde suikers, schoten omhoog. Zelfs gezondere frisdranken moesten het ontgelden: de verkoop hiervan nam af. Zodra water niet voorhanden was, kozen studenten automatisch voor het andere uiterste.

Het argument dat de afvalstroom verminderd zou worden met het verbod op waterflesjes, gaat dan volgens de onderzoekers ook niet op. Het aantal flesjes werd niet verminderd, er werden enkel andere dranken gekocht.

Aanmelden nieuwsbrief

Alles wat je zoekt, verpakt op één platform!
Meld jezelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, innovaties, trends en ontwikkelingen uit de branche.

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren